Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
19.48

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Natisni članek

Slovenska vojska ZDA Poček

Sreda, 15. 5. 2019, 19.48

4 leta, 11 mesecev

Američani okrnili dejavnosti na vojaških vajah v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Vojaško-vadbeni center Poček | Foto STA

Foto: STA

Ameriška vojska je zaradi omejitev na vadišču Poček omejila dejavnosti na vojaških vajah v Sloveniji, so sporočili z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani. Zdaj čakajo na konkretna pravila in smernice slovenskega obrambnega ministrstva, da bodo lahko načrtovali prihodnja usposabljanja.

Obrambni minister Karl Erjavec je sicer v torek zagotovil, da Američanov glede vaj na Počku in nočnega streljanja ne bi smelo skrbeti. Odpravniku poslov na ameriškem veleposlaništvu Gautamu Rani je pojasnil, da bodo načrtovane vojaške vaje izvedene v skladu s sklenjenimi dogovori.

Kot so danes za STA sporočili z veleposlaništva, ameriške sile cenijo možnost usposabljanja s slovenskimi kolegi na vojaških vadiščih, kakršno je Poček. "Spoštujemo pomen tekočih pogovorov z lokalno skupnostjo, saj se želijo ameriške sile vedno usposabljati z zavezniki, kot je Slovenija, na način, ki ni moteč ne za okolje ne za lokalno skupnost," so poudarili.

Karl Erjavec
Novice Erjavec imenoval novega poveljnika sil Slovenske vojske

Vendar pa urnik usposabljanj od ameriških sil zahteva gotov in predvidljiv dostop do vadišč, kjer lahko enote izvajajo posebne zmogljivosti, potrebne za operativno pripravljenost, ki vključujejo nočno streljanje, nadaljujejo na veleposlaništvu.

Nove smernice izključujejo možnost uprizoritve resničnega bojnega okolja

Nove smernice, ki jih je sprejelo slovensko obrambno ministrstvo, pa izključujejo možnost uprizoritve resničnega bojnega okolja za namen usposabljanja. To po navedbah veleposlaništva pomeni, da zahtev ameriške vojske ni mogoče izpolniti, zato so bile določene dejavnosti v zvezi s tekočimi usposabljanji na žalost okrnjene.

Karl Erjavec
Novice Knovs: Erjavec je zlorabil položaj

Ameriške sile zdaj čakajo na konkretna pravila in smernice slovenskega obrambnega ministrstva, ki bodo sprejete v posvetovanju z lokalno skupnostjo, da bodo lahko načrtovale in izvajale prihodnja usposabljanja, so še dodali v sporočilu za STA.

Na ameriškem veleposlaništvu sicer ocenjujejo, da odnosi med ZDA in Slovenijo ostajajo močni, sodelovanje na različnih ravneh pri vrsti vprašanj skupnega interesa pa je ekstenzivno. Ob tem so spomnili, da je bil ta teden na obisku v Sloveniji poveljnik ameriških sil v Evropi, general Christopher Cavoli, na bližnjem vrhu pobude Tri morja v Ljubljani pa pričakujejo veliko ameriško delegacijo. Prav tako so bila zelo produktivna nedavna srečanja med visokimi predstavniki obeh držav tako v Sloveniji kot v ZDA.

Ne spreglejte