SiolNET. Novice Slovenija
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali tudi se tudi vi po službi sproščate z alkoholom? #video

0,75

termometer

Kako se konča vaš delovni dan oziroma delovni teden? S kozarcem vina v roki ali z brezalkoholno pijačo? Mogoče pa imate svoj, bolj zdrav način sproščanja delovne napetosti.

[video: 66485 / ]

Novinarka: Suzana Kozel/Video: Planet TV


Alkohol - nič nenavadnega - nič slabega - dokler se človek ne ujame v past alkoholne omame. Statistika kaže, da vsak osmi Slovenec pije preveč.

Odrasel slovenski državljan vsako leto povprečno spije:

  • 114 litrov piva,
  • 45 litrov vina in
  • dva litra žganja.

To je registrirana poraba alkohola v Sloveniji, v Evropski uniji pa nimamo konkurence. Zakaj? Ker je Slovenija vinorodna dežela, do popivanja smo zelo tolerantni in tudi slabi zgledi vlečejo. Pretirano pitje se prenaša iz roda v rod.

"Alkoholik postane že vsak malo prej, preden prizna, sam pri sebi pa ve, da pije preveč, da kar čaka, kdaj bodo priložnosti, da si mora doma narediti zalogo," pojasnjuje psihoterapevtka Dragica Erpič, ki pomaga alkoholikom.

V alkoholnem breznu utapljal tesnobo, blažil stres in reševal težave

Zasvojenost razbije družino, trpijo otroci. Ob enem alkoholiku trpijo vsaj še trije ljudje. To dobro ve tudi ozdravljeni alkoholik Jože Marolt, ki zadnja štiri leta alkohola ne pije več.

"Vse, kar smo dobrega naredili, smo tudi zalili. Nazdravljali smo ob koncih tedna, ob veselih dogodkih, začelo se je zelo nedolžno," razlaga 50-letni Marolt, zdaj strasten tekač.

111 Foto: Planet TV

"Sam nisem razmišljal, da se mi lahko to zgodi, ker sem bil v mladih letih nasprotnik alkohola," priznava. Ni želel postati kot njegov oče, ki je preveč pil. A še preden se je zavedal, je padel v alkoholno brezno. Tam je utapljal tesnobo, blažil stres in reševal težave.

"Zdaj živim enkratno, ukvarjam se s tekom, napol profesionalno. Posel mi raste, vsak dan je bolje, uživam," pravi Marolt in doda, da mit, da se najboljši posli sklenejo za točilnim pultom, ne pije vode.

"Zdaj vidim, da je mogoče posle sklepati tudi brez alkohola, še večje in boljše," sklene Marolt.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin