Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Torek,
10. 11. 2015,
11.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ograja meja Hrvaška

Torek, 10. 11. 2015, 11.38

6 let, 7 mesecev

Ali lahko z ograjo prejudiciramo mejo s Hrvaško?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Miro Cerar je potrdil, da bo Slovenija zaradi napovedanega večjega pritoka beguncev postavila ograjo. Glede na to, da meja še ni določena, se postavlja vprašanje, kje ograja lahko stoji.

Kot je danes dejal predsednik vlade Miro Cerar se je vlada odločila, da bo Slovenija začela uvajati začasne tehnične ovire, tudi v obliki ograje, če bo treba. A glede na to, da meja s sosednjo hrvaško še ni dokončno določena, bi lahko na nekaterih mestih prišlo tudi do prejudiciranja meje. Bi to lahko pomenilo vnovično poslabšanje že tako slabih odnosov s Hrvaško?

Prejudiciranje meje? Slovenija bi s postavitvijo tehničnih ovir na nedoločen del meje Hrvaški vrnila za leto 1991, ko je zadnja pod pretvezo začasne rešitve postavila svojo kontrolno točko na Dragonji. Pri tem je pisno zagotovila, da je mejni prehod začasne narave in ga lahko v roku petih dni podre. Ta mejni prehod stoji še danes, Hrvaška pa trdi, da nesporno leži na hrvaškem ozemlju. Za takšno potezo, sodeč po izjavah slovenske oblast, ni nikakršne možnosti, saj Slovenija ne želi prejudicirati meje, zavezana je namreč arbitražnemu sodišču, Hrvaška pa je takoj po izbruhu prisluškovalne afere enostransko odstopila od arbitražnega sporazuma.

O ograji ne vedo še ničesar Na brežiški občini, ki jo je begunska kriza najbolj prizadela, so nam povedali, da še niso seznanjeni z morebitno postavitvijo ograje na meji s Hrvaško. Vlada oziroma pristojno ministrstvo naj bi po poročanju nekaterih medijev že začela s pridobivanjem soglasij lastnikov zemljišč za postavitev ograje.

Stanje je nevzdržno Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je na včerajšnjem izrednem zasedanju Sveta ministrov EU za pravosodje in notranje zadeve v Bruslju ostale države seznanila, da je Slovenija pod nesorazmernim pritiskom. "Slovenija je majhna država, najmanjša na balkanski poti, ki si politike odprtih meja ne more privoščiti, in dejansko moramo storiti vse, da se v Sloveniji ne nakopiči tako število migrantov, ki jih Slovenija ne bi mogla oskrbeti. Pričakujem, da bo EU vložila vse napore v to, da se schengenska meja varuje," je poudarila ministrica in med drugim izrazila, da Slovenija pričakuje dodatno pomoč k že dogovorjenim 400 policistom in odobrenim desetim milijonom evrov pomoči.

Ne spreglejte