Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 10. 2021,
13.53

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,81

142

Natisni članek

Milan Krek konferenca cepljenje okuženi COVID-19

Sreda, 20. 10. 2021, 13.53

2 leti, 6 mesecev

Krek: Prihaja nova, še bolj kužna različica koronavirusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,81

142

"Rojeva se nova različica, ki je še za 20 odstotkov bolj kužna od različice delta," je na novinarski konferenci o aktualnem stanju, povezanem z boleznijo covid-19, povedal direktor NIJZ Milan Krek. 

"V tem trenutku prevladuje različica delta, ki je bolj kužna. Rojeva se nova različica, ki je še za 20 odstotkov bolj kužna od različice delta. Pripraviti se moramo na nov izziv. Epidemije ni konec, čeprav se nekateri vedejo, kot da je je," je opozoril Krek in dodal, da so prvi podatki o tovrstni različici prišli iz Velike Britanije. 

Krek: Smo v novem valu 

Prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sicer povedal, da se je vrh tokratnega vala iz zahodne že preselil v vzhodno Evropo, tako da so najslabše razmere zdaj v baltskih državah, v Romuniji, Bolgariji, tudi na Hrvaškem in seveda v Sloveniji.

"V vseh državah se število okuženih povečuje. Znižuje se le v Italiji. V zimsko obdobje gremo s posebnimi pogoji. Največ mrtvih v 40. tednu je v državah, kjer imajo slabšo precepljenost. Število okuženih se bo v zimskem obdobju povečevalo, boljše bo le tam, kjer je dobra precepljenost," je povedal Krek.

"Le cepljenje je tisto, ki zaščiti populacijo pred okužbo," je poudaril in dodal, da je število na novo okuženih v zadnjih dveh dnevih precej naraslo. Slovenija ima trenutno precej slabše rezultate od vseh sosednjih držav. Narašča strah, da drvimo v nov val. Sedemdnevna incidenca je vedno bolj strma, kar pomeni, da smo res v novem valu. 

Cepiva je dovolj

Cepiva je ta trenutek še vedno dovolj za več kot 760 tisoč vzorcev, od tega skoraj 550 tisoč cepiva Pfizer/BioNTech, zato je znova pozval vse, zlasti pa starejše od 55 let, da čim prej opravijo cepljenje.

Stopnja precepljenosti vse populacije z enim odmerkom trenutno znaša 56 odstotkov, z obema 52 odstotkov, samo med polnoletnimi državljani pa je delež cepljenih z enim odmerkom 66-odstoten, z dvema pa 62-odstoten. Med starejšimi od 50 let se je doslej z enim odmerkom cepilo 77, z obema pa 73 odstotkov ljudi. Kot je opomnil Krek, obstajajo tudi številne države s precej boljšo precepljenostjo.

"Vse smrti, ki se bodo zgodile v jesensko-zimskem času, so nesmiselne, saj bi ljudje, če bi se zaščitili, preživeli. Že junija smo imeli dovolj cepiva. Ker se nismo cepili dovolj hitro, imamo slabe rezultate. Največje obremenitve so med 15. in 24. letom in med delovno aktivno, zelo mobilno populacijo. Te populacije so tudi slabše precepljene. Ključno je, da je hospitalizacija v skupini obolelih nad 55 let zelo visoka, znaša kar 55 odstotkov," je pojasnil.

"Hospitalne postelje so vzete preostalim programom, številni ljudje ne morejo priti do nujnih posegov, primanjkuje pa tudi kadra na covid oddelkih. Premeščamo jih z drugih oddelkov. Povečuje se število sprejemov," je še dodal.

Aktualne številke 

Naša država je sicer prav danes presegla mejo pet tisoč smrtnih primerov, Krek pa je ob tem spomnil, da je od 26. junija letos umrlo 239 ljudi, kar je bilo v veliko primerih nepotrebno, saj je bilo vsem na voljo dovolj cepiva.

Čas je, da nam prisluhnete 

Iz aktualnih podatkov je razvidno, da imamo eksponentno rast. Uvrščamo se med države, ki so najbolj obremenjene. "V boju proti virusu smo se izkazali kot nepovezani," je menil. A kot je dejal, je prepričan, "da smo Slovenci sposobni ponotranjiti ukrepe. Mi imamo moč, smo dovolj močni in pametni, da se spremenimo. Prenehati moramo mešati ljudi z raznimi nepreverjenimi informacijami. Prisluhniti je treba stroki. Mi vemo, kaj vam priporočamo. Na Portugalskem so danes brez mask, ker so ljudje prisluhnili zdravnikom. Čas je, da nam prisluhnete".

Visoke globe ob neizpolnjevanju PCT-pogoja

Če želimo še naprej obiskovati dogodke in številne druge dejavnosti, je upoštevanje PCT-pogojev nujno. Deana Potza je povedala, da je inšpektorat za šolstvo in šport ugotovil kršitve PCT-pogojev v fitnesih. Pojasnila je, da so v tem primeru opozorila zadostovala in sankcije niso bile potrebne. Ugotovili so tudi, da v trgovinah pogoj PCT dosledno preverjajo že ob vhodu. V povezavi z izvajanjem testiranja je bil inšpektorat seznanjen, da številni, ki so opravili HAGT in bili pozitivni, potem niso šli na PCR-test. Takih oseb je bilo 525. Globa za tako kršitev znaša od 400 do štiri tisoč evrov. 

"Aktivnosti vseh inšpektoratov v povezavi s spoštovanjem pogoja PCT se v vseh okoljih nadaljujejo; napovedujemo pa tudi poostrene nadzore v regijah s slabšo epidemiološko sliko," je še povedala.

Globe v primeru ugotovljenih kršitev določa Zakon o nalezljivih boleznih in znašajo za pravno osebo od štiri tisoč do 100 tisoč evrov oziroma polovico manj, če gre za samostojnega podjetnika posameznika; torej od dva tisoč do 50 tisoč evrov.

Nimamo samo pravic, ampak tudi obveznosti

"Glede na epidemiološke razmere je ključnega pomena, da smo državljani čim pogosteje opomnjeni na pomembnost spoštovanja PCT – da smo torej cepljeni, smo bolezen preboleli ali pa imamo veljaven negativni test. Naj še enkrat ponovim poziv, da kot posamezniki in kot družba naredimo vse, kar je v naši moči, da širjenje virusa preprečimo oziroma kar najbolj zajezimo. Nimamo samo pravic, ampak tudi obveznosti do družbe, v kateri živimo," je sklenila.

Dragan Pantelić
Sportal Za posledicami covida umrl legendarni srbski nogometaš
koronavirus
Novice Tako slabo ni bilo že od januarja. V bolnišnici tudi triletni otrok. #video
ECDC
Novice Covid udarja necepljeni vzhod Evrope

 

Ne spreglejte