Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2022,
9.54

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

37

Natisni članek

prijava aktivisti meso mučenje živali

Ponedeljek, 12. 12. 2022, 9.54

1 leto, 4 mesece

Aktivisti objavili nove posnetke suma mučenja živali v klavnici #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

37

Po objavi posnetkov zloglasne klavnice Košaki so aktivisti Društva AETP (Društvo Projekt transparentnosti živalskih obratov) objavili nove, pretresljive posnetke, tokrat iz klavnice kmetijske zadruge Rače, kjer, kot navajajo, "delavci rutinsko zlorabljajo živali z električnimi palicami, omama živali pred zakolom pa je pomanjkljiva ali celo neizvedena".

Na posnetkih je videti, kako svinjo zavežejo za nogo na klavni tekoči trak brez predhodne omame. "Ta svinja je izkrvavitev dočakala v paniki in verjetno pri polni zavesti," so navedli aktivisti.

Našteli so tudi ogromno primerov nepravilne omame z električnim šokom, še navajajo. Skoraj v polovici vseh videnih poskusov omame ni bilo dovolj visokega električnega toka, da bi bila živalim zagotovljena začasna izguba zavesti. "Te živali so bile podvržene veliki verjetnosti, da so klanje doživele telesno paralizirane, a hkrati pri zavesti," še pišejo.

Brezbrižnost v odnosu do živali tudi na klavni liniji za velike živali

Na klavni liniji za velike živali so aktivisti društva pri jutranjem klanju prašičev zasledili zelo dolge, v povprečju dvominutne časovne intervale od elektrošoka do prereza vratnih žil - odsotnost zavesti ob klanju naj bi zagotavljal časovni interval do 15 sekund.

"Nekaj teh prašičev celo začne dihati, kar je jasen indikator prebujanja iz nezavesti, a klavci to ignorirajo. Na isti liniji so znaki zavesti goveda, kot so dihanje in celo mukanje, prav tako ignorirani. In tudi v primeru na videz pravilne omame se velika večina bikov jasno odzove na prerez kože na vratu in ponovno ob vbodu, a ti znaki zavesti klavcev in veterinarjev opazno ne motijo," so med drugim še razkrili.

Neobdelane posnetke in pisno prijavo bodo aktivisti predali območni inšpekcijski službi uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Novice V otroški bolnišnici odkrili sobo za mučenje #vŽivo

V KZ Rače zavračajo razlago aktivistov

V KZ Rače ostro zavračajo razlago aktivistov iz društva AETP.  "Protestiramo proti nepooblaščenim vdorom v naš tehnološki obrat, tudi zato, ker smo zavezani vsem standardom in HACCP sistemu za ohranjanje neoporečnosti postopkov. Dopuščamo in obžalujemo možnost, da so aktivisti AETP prekršili ta pravila, vendar ostro zavračamo njihovo razlago o postopanju naših sodelavcev," so po objavi posnetkov skritih kamer v odzivu za STA zapisali v KZ Rače.

Ob tem so navedli, da bodo ne glede na to znova skrbno proučili vse postopke in v primeru kršenja internih pravil, načel dobrobiti živali in morebitnega kršenja zakonodaje ostro ukrepali.

V KZ Rače so v zvezi z dogajanjem sporočili še, da so, že ko so se v Sloveniji pojavili prvi primeri nepooblaščenega snemanja v predelovalnih obratih, še poostrili tehnološke postopke od sprejema živali do predelave mesa in mesnih izdelkov. Spomnili so, da so širši javnosti tudi odprli vrata in metodološko predstavili faze in tehnologijo upravljanja z živalmi.

"Tudi zato, ker je treba imeti pred očmi celoto, poznati je treba vse postopke in ne soditi zgolj na osnovi enostranskih informacij. Svojo tehnološko linijo smo v času temeljite prenove klavnice zasnovali tako, da sonaravno metodologijo vzreje po sistemu optimalne dobrobiti za živali neposredno implementiramo v celotni tehnološko predelovalni proces. Izvedli smo in še izvajamo različna izobraževanja in izpostavljamo pomen dobrobiti živali," so zapisali pri KZ Rače.

Ob tem so poudarili tudi svojo vlogo pri zagotavljanju lokalne hrane, pomen zagotavljanja hrane lokalnega izvora za prehransko bilanco Slovenije in pomen živinoreje kot gospodarske panoge. Izpostavili so tudi prednosti, ki izhajajo iz zagotovljenega nadzora nad vsemi fazami pridelave in predelave mesa pri nas.

Novice Iščejo okrutneža, ki je pri Žalcu s samostrelom smrtno ranil muco
Novice Ukrajina: To je ruska mučilnica, v kateri so uporabljali tudi elektrošoke #video
Ne spreglejte