Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
5. 1. 2016,
13.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vrata noad

Torek, 5. 1. 2016, 13.20

6 let, 6 mesecev

74-letno sosedo Marijo zazidal v stanovanje

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Marija Đukić Govekar že tri mesece v svoje stanovanje hodi skozi okno. V medsosedskem sporu je eden od etažnih lastnikov dosegel, da so ji zazidali zunanji vhod v stanovanje.

Za več informacij z miško sledite točkam na zgornji fotografiji.

Prejšnji lastnik je prvotni vhod v stanovanje zazidal in brez soglasja etažnih lastnikov naredil novega z zunanje strani. Ko so Đukičevi pred leti kupili stanovanje v Planini pri Rakeku, so zato z njim pridobili tudi stare zamere, pišejo Primorske novice.

S to spremembo se namreč ni strinjal eden od etažnih lastnikov, saj je šlo za poseg v skupne prostore. Vložil je tožbo in po letih pravdanja je v tožbi uspel, saj sodišče ni moglo upoštevati strinjanja vseh drugih etažnih lastnikov za nazaj. Njegovega komentarja do objave članka nismo uspeli dobiti.

"Za to, da bi vhod ostal, kjer je bil, smo zbirali podpise. Tudi nam ni všeč, da nas sodišče ni niti malo upoštevalo. Če smo se v večini tako odločili, bi morali stvari pustiti take, kot so," nam je povedal eden od sosedov.

Odvetniku Đukičevih ni uspelo niti s predlogom za odlog izvršbe, ker jim ni uspelo dokazati, da bi pri zazidavi edinega vhoda nastala nenadomestljiva škoda.

Sodni izvršitelj je konec oktobra zunanji vhod zazidal in 74-letna gospa, ki je bila že operirana na obeh kolkih, na roki in ima težave z vrtoglavico, zdaj v stanovanje in iz njega dostopa samo skozi okno s pomočjo lestve.

Upravnik Dejan Radič iz družbe Tabor je že skušal potrkati na vest etažnih lastnikov, a pri tem ni bil uspešen. Po njegovem mnenju bi se moral v trenutku zazidave odpreti stari, notranji vhod, a se je zapletlo zaradi različnih razlag, kje naj bi ta bil.

Nekateri etažni lastniki trdijo, da naj bi bil ta po starih načrtih skozi obstoječo kopalnico, kar pomeni, da bi bilo treba prestaviti obstoječe inštalacije in popolnoma preurediti prostor. Dokazov za to niso pokazali.

Pri ponovnem odpiranju novega-starega vhoda bi bil prav tako potreben ponoven poseg v skupne prostore. Lastniki na drugi strani pravijo, da so kupili stanovanje brez vhodnih vrat v Đukić Govekarjino stanovanje. Načeloma niso proti notranjemu vhodu, a želijo, da se naredijo tam, kjer so bila včasih.

Zakaj se zgodijo tovrstni sosedski spori?

Kot so nam povedali sosedje, je gospa prijazna, rada govori in je popolnoma nekonfliktna ter nemoteča. Okrog vhoda je imela vedno lepo urejeno. Pogosto ostane tudi pri hčerki in vnukinji. Tudi ob našem obisku je ni bilo doma.

Za mnenje, zakaj se tovrstni sosedski spori sploh zgodijo, smo vprašali tudi Suzano Pibernik, osebno coachinjo in predavateljico, ki se veliko ukvarja z osebno rastjo posameznikov in z medosebnimi odnosi. Pravi, da konkretnega primera ne more komentirati, ker z osebo ni govorila, a da gre običajno pri takšnih zadevah za zelo stare zamere, staro nakopičeno jezo in prepričanja, s katerimi oseba zelo dolgo živi.

Zgodba je postala njegova resnica

Kot pravi, lahko oseba verjame v svoj prav in z določenimi prepričanji živi v nekem svojem svetu. Svojo zgodbo si pove vsakič, ko gre mimo zanj motečih vrat in se v njem sproži sidro. S tem prepričanje vsakič posebej še utrdi ter to ponavlja leta in leta. Zgodba postane njegova resnica. Večkrat, ko si zgodbo pove, večjo moč ima nad njim. To postane glavno vodilo, najbolj pomembna zadeva.

Kot še pravi, niti ne razume, kako je lahko do tega prišlo in kako se je lahko sodišče tako odločilo, saj gre za omejevanje najosnovnejšega gibanja.

Oseba ni sposobna empatije

"Po domače bi temu rekli, da je 'žleht'," pravi psihoterapevtka Pika Marija Bensa. Po njenem mnenju gre lahko v tem primeru za osebnostno motnjo, za osebo, ki je sociopat - človek, ki ne mara sočloveka in ga tudi nič ne zanima, kaj se z drugim dogaja. Če bi bil malo empatičen, bi pomislil na to, da gospa potrebuje vrata.

Tudi Pibernikova dodaja, da gre verjetno tudi za pomanjkanje empatije: "V primeru takih zamer oseba pozabi na empatijo in je ni sposobna aktivirati. Lahko pa gre tudi za koga od ljudi, ki empatije preprosto niso sposobni, ker je niso razvili."

To mu ne bo prineslo sreče

"Na sodišču je dokazal, da ima prav, sodišče je njegovi zgodbi pritrdilo. Svoje je dosegel. Pomirjen bo za kratek čas, dokler morda ne bo našel nečesa novega," še razlaga Bensa.

Podobno meni Pibernikova: "Z odločitvijo sodišča je dobil zadoščenje in je doživel epilog zgodbe, v katero zares verjame. Nima pa to nobene povezave z njegovo srečo. Morda bo lahko zaprl to zgodbo, a je vprašanje, če je česa takšnega sposoben. Takšna zgodba deluje kot strup. Če se je v zgodbo zapletel, je lahko zagrenjen, zaprt za ljudi in odnose." Kot še pravi, obstaja velika verjetnost, da bo po tem našel nekaj drugega, s čimer se bo lahko ukvarjal.

Kaj bodo zazidana vrata prinesla v življenje 74-letne Marije?

"Kakovost življenja je bistveno zmanjšana," pravi Bensa. "Zaradi tega, kar se ji dogaja, se ji bo kakovost še poslabšala. K sebi ne more povabiti ljudi, niti svojih najdražjih. Manjkrat bo šla iz stanovanja, saj je gibalno ovirana. Verjetno je prisoten sram zaradi situacije in gospa bo slej ko prej postala depresivna."

Ne spreglejte