SiolNET. Novice Slovenija
7,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Leku potrdili, da so zaposlenim 20 let napačno obračunavali plače #video

7,48

termometer

V farmacevtskem podjetju Lek so zaposlenim več let napačno obračunavali plače, kar so ugotovili šele na začetku letošnjega leta, so poročali v oddaji Svet na Kanalu A. Lek je zaposlenim sporočil, da jim bo povrnil škodo za zadnjih pet let, kot je zakonsko obvezno. V podjetju so napačno obračunavanje plač danes potrdili.

V Leku so napako ugotovili, ko so zamenjali izvajalca obračunavanja plač, ki je opravil skrben pregled z revizorjem. Ta pa je nato naletel na pomanjkljivosti pri obračunavanju nadomestil za odsotnosti z dela, kot so dopusti, bolniške in druge oblike plačanih odsotnosti, napake pri obračunavanju dodatkov, kot so dodatki za izmensko delo, delo na praznike, dodatki za nočno delo in dodatki za delo v neugodnih delovnih razmerah, so poročali v oddaji.

Škoda znaša več kot sto milijonov evrov

Po navedbah Sveta naj bi bilo oškodovanih vsaj tri tisoč zaposlenih od leta 2003, ko je Lek prevzel švicarski Novartis, skupna škoda pa naj bi znašala sto milijonov evrov.

Po navedbah delavca, ki se je izpostavil za oddajo, so bili s sodelavci šele marca letos seznanjeni s tem, da so jim več let napačno obračunavali plače. Prikrajšani pa so bili po njegovih besedah za okoli sto evrov na mesec, nekateri še več. Zaposleni zdaj zahtevajo plačilo za celotno omenjeno obdobje ali vsaj odškodnino, Lek pa jim je ponudil zakonsko obvezno plačilo za petletno obdobje.

Premalo izplačana nadomestila bodo tako vsem trenutnim in nekdanjim zaposlenim povrnili za čas po 1. januarju 2017, so poročanje Kanala A potrdili v Leku. Hkrati bodo izplačali tudi zamudne obresti za obdobje zadnjih treh let, to je od 1. januarja 2019, so dodali.

Zaposleni niso znali izračunati pravilnosti svojih plač

Kot so še poročali v oddaji, so bile plačilne liste vseh 20 let tako kompleksne, da si nihče od zaposlenih ni znal izračunati ali preveriti pravilnosti izračuna plače, kar je z dopisom zaposlenim letos potrdil tudi sindikat.

"Obstaja upravičen sum, da so nepravilnosti pri izplačevanju plač, nadomestil plač, obračunu dodatka trajale dlje. Tudi Lek tega pravzaprav ni zanikal," je za Svet povedala odvetnica zaposlenih Rosana Lemut Strle, ki računa na to, da bo Lek delavcem prišel nasproti in da jim bo morda zaradi te napake ponudil nekaj več, ne samo tisto, kar bi delavci lahko izterjali sami.

Danijel Bešič Loredan Novice Ministrstvo o cenzuri informacij o koronavirusu: Napaka je bila Marko Bandelli Novice Bo Bandelli dobil službo v vladi? Mark Boris Andrijanič Novice Nadomestilo plače bo prejemalo šest ministrov prejšnje vlade

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin