Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 6. 2017,
14.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Natisni članek

kozmetika Teksas ZDA Slovenci v tujini

Nedelja, 4. 6. 2017, 14.30

6 let, 6 mesecev

Slovenka v tujini

Manja iz Austina, kjer se radi objemajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Manja Hossa | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Manja Hossa že več kot deset let živi v najhitreje razvijajočem se mestu v ZDA, v Austinu v zvezni državi Teksas. Pravi, da je postala velik domoljub, kar tudi pokaže – njen kozmetični salon je poln fotografij in slik s slovenskimi motivi, strankam pa veliko pripoveduje o svoji domovini.

Prvi korak na Manjino "ameriško" pot je bil storjen v Ljubljani, čeprav je doma iz okolice Cerknega. Njen bodoči mož Sam je namreč delal kot ameriški vojak v Italiji, večkrat pa so se v Ljubljano hodili zabavat ali kot turisti obiskovali tudi druge slovenske kraje. Spoznala sta se v enem od ljubljanskih klubov.

Po karieri doma v ZDA začela od začetka

Preden je zapustila Slovenijo, je s svojo mamo vodila več kozmetičnih salonov. Njena kariera je bila že pri 20 letih v razcvetu, pravi. V Austin je tako prišla z znanjem, a je nihče ni poznal. Začela je z ničle. Nekaj časa je trajalo, preden je sploh pridobila licenco, ki jo v ZDA potrebuje za opravljanje kozmetičnih storitev.

Manja se ukvarja s salonom, mož Sam pa skrbi za poslovni del in birokracijo. | Foto: Osebni arhiv Manja se ukvarja s salonom, mož Sam pa skrbi za poslovni del in birokracijo. Foto: Osebni arhiv Od doma je imela že osem let delovnih izkušenj. Kamorkoli je poslala prošnjo za zaposlitev, so ji zato rekli, da nočejo zaposliti menedžerja. A želela je preprosto delati kot kozmetičarka. Niso je vzeli, ker bi, glede na izkušnje, imela pravico zahtevati višjo pozicijo in večjo plačo.

Zato se je zaposlila pri neki kozmetičarki, ki je delala sama. Vzela jo je, ker je že vse znala in je ni bilo treba naučiti. A Manji tamkajšnje zadolžitve niso zadostovale, druge stvari so ji bile všeč.

Že devet let "na svojem"

Ker se je s svojimi strankami že zelo zbližala, je želela poskusiti na svojem, saj so stranke šle za njo. Po osmih mesecih so ji prirasle k srcu. Nenavadno se ji je zdelo, da bi v ZDA, na neznanem, 25 let stara odpirala svoje podjetje.

Pred devetimi leti je začela v malem prostoru, potem se je preselila v tri delovne sobe, kjer je imela eno zaposleno. Ko se je preselila v petsobni salon, je zaposlila še eno.

Pred letom in pol pa je kupila staro hiško in jo popolnoma preuredila in danes z ekipo deluje v sodobnem, lično opremljenem salonu, ki nudi najrazličnejše kozmetične storitve.

Manjine stranke zdaj že vedo, kaj pomeni lepa, vedo pa tudi marsikaj drugega o Sloveniji. | Foto: Osebni arhiv Manjine stranke zdaj že vedo, kaj pomeni lepa, vedo pa tudi marsikaj drugega o Sloveniji. Foto: Osebni arhiv

Naravno je v modi tudi v Austinu

"Austin je biserček v Teksasu – liberalen, vsi se razgibavajo, vsi imajo pse, vsi bi jedli lokalno, organsko. To sem morala upoštevati tudi pri izdelkih, ki jih uporabljam in ponujam – da so organski," poudarja Manja.

Austin je najhitreje rastoče mesto v ZDA, tudi zato, ker je poslovno okolje zelo spodbudno. V Austinu je proizvodnjo računalnikov na primer začel svetovno znani Dell. Je pa prihod velikih podjetij in množično nastajanje novih pomenilo tudi veliko konkurenco za manjše domače podjetnike.

"To vpliva tudi na nas. A ti, ki smo tu že nekaj časa, imamo nek status, ugled," ugotavlja Manja. "Moj posel je zgrajen na klienteli, ki so moje stalne stranke. Veliko mojih strank je z mano že od začetka."

"Obdana" s Slovenijo

V salonu ima fotografije iz Slovenije. "Moje stranke zdaj že vejo, kje je Slovenija. Sicer pa ne zamudim priložnosti, da novim razložim, kje Slovenija je in kakšna je." Ko je Slovenija kje omenjena, jo vse navdušene kar pokličejo po telefonu. "Če tekmujejo naši športniki, vsi navijajo zanje, samo zato, ker poznajo mene."

Več njihovih storitev ima slovenska imena, svoje stranke uči slovensko besedo meseca. Ta mesec je na primer beseda prosim. Zraven pripiše tudi izgovarjavo.

Salon krasijo številne podobe iz Slovenije. | Foto: Osebni arhiv Salon krasijo številne podobe iz Slovenije. Foto: Osebni arhiv

Američani obožujejo slovensko kozmetiko

Strankam ponuja slovensko kozmetiko Afrodita. Zakaj prav ta znamka? "V Sloveniji jo veliko premalo cenimo. Ko sem v Sloveniji začenjala, smo vsi v salonu delali z Afrodito. Bila je cenovno dostopna, blizu – manj si plačeval za poštnino. Nekateri so jo dajali v boljšo embalažo, da bi prekrili, da je Afrodita, samo zato, ker je slovenska. Niso je cenili. To je katastrofa," se spominja.

Ko je prišla v Austin, je delala z različnimi slovenskimi podjetji, ki so že imeli distributerje v ZDA. A za profesionalno rabo je vedno uporabljala Afrodito, izdelke je prinašala iz Slovenije ali pa ji jih je pošiljala mama.

"A nisem imela vesti, da bi sama uporabljala eno, prodajala pa drugo. Vedela sem tudi, da moram austinskim strankam ponuditi nekaj naravnega in dobrega. Poklicala sem v Afrodito in jim predlagala sodelovanje."

Ni vedela, kako bodo izdelki sprejeti, saj je koža na drugem koncu sveta drugačna kot v Sloveniji. "A če nam kaj zmanjka, stranke čakajo v vrsti."

S hčerko radi bereta slovenske knjige. | Foto: Osebni arhiv S hčerko radi bereta slovenske knjige. Foto: Osebni arhiv Devet mesecev na leto v natikačih

Kako se počuti med domačini? "Ljudje v Austinu so super. Odprti, prijazni, pogledajo te v oči, radi se objemajo." Austin opiše kot čisto drugačen od preostalega Teksasa, saj tradicionalno voli demokrate, nekakšno geslo mesta pa je "Keep Austin weird!" ali v slovenščini "Ohranimo Austin nor".

Devet mesecev na leto preživi v natikačih, malo jo moti le vlažnost, a ta je še vedno nižja kot na primer v Hustonu, ki leži neposredno ob morju.

Pravi, da je njen krog prijateljev sicer manjši, a so res dobri prijatelji. Večinoma to niso domačini. "Imam pa najboljše stranke na svetu. Zelo blizu sem si z njimi."

Domovino ima vedno raje

S Samom imata hčerko Leilo in pred kratkim rojenega Luka. S hčerko se pogovarja v slovenščini, raje pravilni kot v cerkljanščini. Všeč ji je, če ji za darila iz Slovenije prinesejo slovenske knjige, da ji pomagajo pri učenju slovenščine, saj je sicer vedno v angleškem okolju. "Najbolj smešno pa je, da se nekatere slovenske besede v angleščini slišijo kot grde besede. Že nekajkrat se mi je zgodilo, da sem morala vzgojiteljice v vrtcu opozoriti, naj se ne čudijo 'čudnim besedam', ker to prihaja iz slovenščine."

Manja ugotavlja, da je, odkar je šla od doma, še večji domoljub. "Dokler sem bila doma, mi je šla narodno-zabavna glasba na živce, zdaj pa me včasih celo spravi v solze, vzbudi nostalgijo." Prej ji je bilo marsikaj samoumevno, zdaj pa se, ko gre domov, čudi hribom, zeleni okolici, hrani, svežemu zraku.

Vsako leto se vrača domov. Če se da, poleti, "saj sem se razvadila". Težko bi se ji bilo spet privaditi na zimo.

Poročila sta se v Manjinih domačih krajih, ameriški ženin pa se ni mogel izogniti zahtevni "šrangi". | Foto: Osebni arhiv Poročila sta se v Manjinih domačih krajih, ameriški ženin pa se ni mogel izogniti zahtevni "šrangi". Foto: Osebni arhiv

Silvestrovo po slovensko

Manja kot največjo slabost v primerjavi s Slovenijo navede kratko porodniško odsotnost. "Porodniške tako rekoč ni, otroke pa v vrtec vzamejo že pri osmih tednih. Mame zato velikokrat ostajajo doma, saj je vrtec sploh za najmlajše tako drag, da moraš imeti zelo dobro službo, da si ga lahko privoščiš."

Tudi prijateljem ne pozabi predstavljati Slovenije. Za silvestrovo na primer povabi prijatelje, da odštevajo do novega leta že po slovenski uri, kar pomeni ob 5. uri popoldne. Skuha golaž in polento, postreže tudi s salamo in sirom, kar tam sploh ni običajno.

Manja se je sicer v Austinu udomačila, a pravi, da je z eno nogo še vedno v Sloveniji.

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Novo upanje onkraj meje.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urednik@tsmedia.si.
 

 

Ne spreglejte