SiolNET. Novice Slovenci v tujini
3,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako so Slovenci v Argentini predsednika Pahorja ganili do solz

3,80

termometer

 | Foto: Marko Vombergar
Foto: Marko Vombergar

Predsednik države Borut Pahor je kot prvi slovenski predsednik obiskal Argentino. Po pripovedovanju tamkajšnjih Slovencev je bilo srečanje ganljivo - tako zanje kot za predsednika.

Predsednik je svoj obisk začel v četrtek na srečanju z argentinskim predsednikom Mauriciom Macrijem. Zahvalil se je Argentini, da je bila "pred drugo svetovno vojno in po njej odprta tako za tiste, ki so prihajali iz Slovenije pred fašističnim nasiljem kot pred komunističnim po vojni". Dejal je, da so Slovenci v Argentini "ustvarili eno majhno domovino, ki jo želimo zdaj povezati v eno samo, ker dveh ne moremo imeti".

Po obisku argentinskega senata, nekaj glavnih znamenitosti Buenos Airesa in slovenskega veleposlaništva se je srečal s predstavniki slovenskih društev, bil je tudi gost slovenske radijske oddaje Okence v Slovenijo. Teh je samo v Buenos Airesu osem, delujejo pa tudi po drugih mestih. Povezuje jih Društvo Zedinjena Slovenija, ki je uradni predstavnik organizirane skupnosti Slovencev v Argentini.

V šestih kulturnih domovih, kjer se zbirajo pretežno Slovenci iz povojne migracije, delujejo slovenske sobotne šole, v Slovenski hiši, ki je glavno središče Slovencev v Buenos Airesu pa poteka tečaj ABC za tiste, ki slovenščine še ne znajo. Tam so se v soboto zbrali šolarji in učitelji vseh šol, da bi se srečali s predsednikom Pahorjem.

Delček nagovora Alenke Prijatelj, referentke za šolstvo, ki je predsednika po pripovedovanju navzočih ganil do solz

[video: 60626 / ]

[video: 60632 / ]

Po tej pesmi slovenskih otrok je zbrane nagovoril Pahor, ki ni mogel skriti ganjenosti. "Dotaknili smo se predsednikovega srca," je dejal eden od poslušalcev.

[video: 60627 / ]

Slovenska himna na Slovenski Pristavi

[video: 60628 / ]

Druženje na vrtu Slovenske Pristave

[video: 60629 / ]

Predsednikova zahvala

[video: 60637 / Avtor: Marko Vombergar]

Avtor: Marko Vombergar

Po nedeljskem kosilu

[video: 60630 / ]

Pri društvu prekmurskih Slovencev Bernal | Foto: Esther Cmor Pri društvu prekmurskih Slovencev Bernal Foto: Esther Cmor

Društvo Slovencev Triglav, v katerem se povezuje predvsem predvojna emigracija. | Foto: Marko Vombergar Društvo Slovencev Triglav, v katerem se povezuje predvsem predvojna emigracija. Foto: Marko Vombergar

Predsednik se je udeležil koncerta mezosopranistke Bernarde Fink. Na posnetku zaključna pesem.

[video: 60631 / ]

delitve: 340
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin