Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
21.17

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

poškodba odškodnina pločnik Pravni nasvet Pravni nasvet Pravni telefon

Sreda, 2. 12. 2015, 21.17

2 meseca, 1 teden

Pri čiščenju snega s pločnika ste se poškodovali. Lahko tožite za odškodnino?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Mora sneg z javnega pločnika odstraniti občina ali smo to dolžni narediti občani, zanima Marka iz Ljubljane.

Spoštovani Marko, osebi, ki se poškoduje pri padcu na poledenelem pločniku, skladno s pravili odškodninskega prava pripada pravična denarna odškodnina. Čiščenje javnih površin spada med obvezne javne službe, ki jih mora izvajati posamezna občina na svojem področju oziroma država (če gre za državno infrastrukturo).

Pločnike ob občinskih cestah in pločnike znotraj naselij ob državnih cestah upravljajo pristojne občine. Za redno izvajanje zimske službe oziroma vzdrževanje takšnih pločnikov je zadolžena občina.

Na pločnikih ob državnih cestah zunaj naselij pa mora zimsko službo zagotoviti država. Občina oziroma država za potrebe vzdrževanja javnih površin (tudi pločnikov) z izvajalcem zimske službe sklene pogodbo, na podlagi katere je izvajalec zimske službe zadolžen za njihovo redno vzdrževanje.

Pločnik mora očistiti občina, ta odgovarja tudi za poškodbe V vašem primeru sta zato za čiščenje pločnika odgovorna Mestna občina Ljubljana in izvajalec zimske službe, ki je z Mestno občino Ljubljana sklenil pogodbo za redno vzdrževanje pločnikov in izvajanje zimske službe.

Če pločnik ni ustrezno očiščen oziroma vzdrževan ter če zaradi tega kdo pade in se posledično poškoduje, sta odškodninsko odgovorna tako občina (oziroma država) kot tudi podjetje, ki je zadolženo za vzdrževanje tega pločnika.

Oseba, ki se poškoduje zaradi padca na poledeneli površini, lahko odškodninski zahtevek naslovi tako na občino (oziroma državo) kot tudi na podjetje, ki je zadolženo za vzdrževanje pločnika. Občina in podjetja za vzdrževanje javnih površin imajo svojo odgovornost načeloma zavarovano pri zavarovalnici. V takih primerih je za poškodovanca najlažje, da se obrne kar neposredno na zavarovalnico in od nje izterja plačilo odškodnine.

 

Zasebna površina: sneg mora očistiti lastnik Če pa površina pred večstanovanjsko stavbo ni del javne infrastrukture, ampak je v zasebni lasti (npr. je v lasti vseh etažnih lastnikov), potem je za čiščenje take površine dolžan poskrbeti lastnik stavbe (npr. vsi etažni lastniki kot solastniki skupne površine pred večstanovanjsko stavbo).

Skladno z veljavnim zakonom o cestah je pločnik del cestišča, ki ni v isti ravnini kot vozišče ali je od njega ločen kako drugače in je namenjen pešcem, ali pešcem in prometu koles ter koles s pomožnim motorjem, če je na njem označen kolesarski pas ali pa z vertikalno prometno signalizacijo dovoljen promet kolesarjev. Ker je pločnik del cestišča, je torej del kategorizirane ceste in s tem tudi del javne infrastrukture.

Kot rečeno, mora za čiščenje pločnika poskrbeti upravljavec javne infrastrukture (v vašem primeru občina) in ne vi, stanovalci. Če bi se vi sami lotili čiščenja pločnika, bi s tem brez pravne podlage posegli v lastninsko pravico nekoga drugega, saj bi čistili stvar, ki ni vaša.

 

 

 

Poškodba na javnem pločniku: nižja odškodnina Pločnik je del javne infrastrukture in je zato javno dobro v lasti občine (ali države) ter v upravljanju pristojnega upravljavca. Javno dobro lahko pod enakimi pogoji uporabljamo vsi. Pločniki so namenjeni pešcem za hojo, zato lahko pločnike vsi pešci enakovredno uporabljajo za hojo, ne pa npr. tudi za izvajanje drugih aktivnosti.

Ob strogi razlagi tako pločnika ni dovoljeno uporabljati niti tako, da bi z njega odstranili sneg. Če bi se torej lotili čiščenja pločnika in bi se pri tem poškodovali (zaradi poledenele površine), bi se štelo, da ste izvajali aktivnost, ki vam ni bila dovoljena, in ste torej posledično prispevali k nastanku škode.

Odškodninska odgovornost upravljavca javne infrastrukture bi bila v takem primeru manjša (ali je celo ne bi bilo), saj bi lahko rekli, da se je škodni dogodek zgodil tudi zaradi prispevka oškodovanca (ker je čistil pločnik, čeprav bi lahko pločnik uporabljal le za hojo). V takem primeru bi vam pripadala sorazmerno nižja odškodnina.

Pripravila: Maja Gliha, univ. dipl. prav.

 

 

Ne spreglejte