Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2011,
17.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

otroška soba nakup

Ponedeljek, 7. 11. 2011, 17.05

8 let

Kako kupiti otroško sobo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Otroška soba – pravljični grad, dirkalna steza, študijska oaza, predvsem pa prostor, ki večkrat spominja na bojno polje kaosa, prepotrebnega čistilnega servisa, ki sliši na ime "mami"!

Sleherni starši se slej ko prej znajdejo pred izzivom: nakupom otroške sobe. Otroško zatočišče, pristan in oazo za najmlajše je najbolj praktično in dolgoročno opremiti tako, da raste skupaj z njegovim stanovalcem – otrokom. Dojenček bo na primer potreboval le posteljico in previjalno komodo, predšolski nadobudnež jo bo spremenil v kaotično sobano, polno igrač, drobnarij in potrebščin za ustvarjanje, ki bodo udobje našle v številnih plastičnih zabojih in tekstilnih koših. Pisana sobica bo skozi leta z novimi kosi dobivala drugačen obraz. Z otrokovim prestopom šolskega praga jo bo zasedla pisalna miza s številnimi predalniki, napolnjenimi z zvezki in šolskimi knjigami, v pubertetniški fazi pa se bo prelevila v najstniško zatočišče, v katerem bo razmišljujoči in izmuzljivi najstnik še pogosteje kot po računalniški tipkovnici segel po ključu, ki bo zaklenil vhod v njegovo malo skrivno kraljestvo. Na kaj moramo biti starši pozorni pri nakupu sobe? Naj nas otroci spremljajo pri nakupu, do katere mere naj prisluhnemo njihovim željam in navsezadnje – koliko nas bo vse skupaj stalo?

Najpogostejše zahteve staršev "Starši imajo različne zahteve. Nekateri niso zahtevni in otroške sobe strpajo v kategorijo 'bomo že', kar v praksi pomeni nakup postelje, omare in mize, pri čemer jih ne moti niti dejstvo, da je miza obrnjena proti steni in podobno. Mi smo pri načrtovanju bolj zahtevni in že s postavitvijo opreme skušamo ustvariti sobo, v kateri se bo otrok dobro počutil," pojasnjuje Špela Modic iz arhitekturnega biroja Prostorama. "Ko so otroci majhni, se večinoma res zadržujejo v skupnih prostorih, a pozneje bo njihova soba postala njihov svet, v katerem bodo tičali ves dan."

Rožnato za deklice in modrina za dečke? Ali pravilo rožnato za deklice in modro za dečke vzdrži tudi pri nakupovanju pohištva? "Vse je odvisno od tega, ali pohištvo kupujemo za kratek čas – sem sodijo sobe za dojenčka – ali za daljše obdobje," pravi Modičeva. "V prvem primeru si tudi pri pohištvu lahko damo duška, čeprav mnogobarvne opreme ne priporočamo, saj bo ob barvnih stenah, stenskih dekoracijah in igračah soba preveč pisana." Pohištvo, ki naj bi bilo v uporabi dlje časa, naj bo v nevtralnih barvah, medtem ko barvo sten lahko mirne duše spreminjamo.

Kot iz izkušenj ugotavlja Tilen Ledić, svetovalec pri spletni trgovini opremisidom.com, odločilno vlogo pri izbiri barvnih odtenkov igra predvsem finančno stanje vsakega posameznika. "Manj kot je stranka sposobna porabiti, bolj pazi, da se pohištvo od rojstva pa do pubertete navezuje."

Naravno in do okolja prijazno Za otroško pohištvo so primerni naravni in do okolja prijazni materiali, kar večina bolj kakovostnih in ozaveščenih proizvajalcev upošteva že pri sami proizvodnji. Pohištvo je običajno leseno in v naravnem tonu, iz praktičnih razlogov se proizvajalci izogibajo uporabi stekla.

Plastični zaboji in tekstilne košare ali vgradne omare Špela Modic kot začasno rešitev predlaga uporabo plastičnih zabojev in tekstilnih košev, kot trajnejšo rešitev pa priporoča vgradno omaro v beli barvi z drsnimi vrati, ki je sprva namenjena zgolj igračam, z otrokovim odraščanjem pa se njena notranjost prilagaja novim potrebam.

Včeraj Hello Kitty, danes Smrkci, jutri …? Otroci se navdušijo hitro, še hitreje pa jih navdušenje mine. Kako se odzvati, če otrok trenutno obožuje Smrkce, ki jih bodo že prihodnji teden nadomestile Winxice, Ben 10 ali kdo tretji, in si želi imeti sobo, "obogateno" s trenutno najbolj priljubljenim junakom? Te trenutne fiksne ideje je najbolje reševati z nalepkami z motivi risanih junakov, tisti bolj spretni pa junake lahko na steno naslikajo kar sami.

Unikatna mojstrovina Če je prostor, kjer bo domovala otroška soba nekonvencionalnih oblik ali bi radi za vašega otroka oblikovali povsem unikatno sobo, se lahko odločite za pohištvo, narejeno po meri. Ideje si lahko naberete v raznih pohištvenih salonih, revijah in spletnih straneh ali za nasvet povprašate arhitekta. Običajno bo izkoristek prostora boljši, cena pa nižja.

Naj bo otrok aktivno udeležen pri izbiranju svoje sobe? Ali bomo otroka vključili v sam nakup, je odvisno tako od otroka kot njegovih staršev. Tudi Modičeva se strinja: "Veliko je odvisno od otroka. Nekateri že dobro vedo, kaj hočejo, nekaterim je vseeno, tretji pa bi vsak dan želeli kaj drugega. Pri pohištvu se običajno odločamo kar mi, arhitekti, pri barvah sten pa prosimo otroke, naj nam naštejejo nekaj barv, ki bi si jih želeli, in med temi potem izbiramo."

Krepak udarec po žepu No, kakor za koga. Cene otroških sob se razlikujejo glede na material, število elementov in blagovno znamko. Za otroško sobo boste v povprečju odšteli med 450 in 1200 evri, cene mladinskih sob se gibljejo med 700 in dva tisoč evri, tudi tukaj pa velja pravilo, da zgornje omejitve ni.

Ne spreglejte