Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
19.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

11

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 Marjan Šarec

Petek, 29. 9. 2017, 19.45

6 let, 6 mesecev

MARJAN ŠAREC (letnik 1977)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

11

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Trenutna funkcija: župan občine Kamnik; predsednik Liste Marjana Šarca

Predlagatelj: 3.000 podpisnikov; Lista Marjana Šarca

Izobrazba: univerzitetni diplomirani igralec


Življenjepis:

Marjan Šarec je v naše domove prišel že precej let pred aktualno kampanjo. Po dokončanju študija na ljubljanski AGRFT se je prostovoljni gasilec iz Šmarce pri Kamniku zaposlil na RTV Slovenija. Dokaj hitro je zablestel kot tedaj najbrž najboljši imitator znanih osebnosti iz sveta politike.

V večnost se je zapisal z likom Ivana Serpentinška, gorenjskega mojstra za vse, ki z lastnostmi dežurnega nergača, navdušenca nad seksističnim humorjem in več kot preprostim dojemanjem sveta v marsičem ustreza profilu povprečnega Slovenca.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA , Šarec je s Serpetinškom, s katerim sta prevozila vso Slovenijo, že takrat dokazal, da ima odličen občutek za čas, prostor in ljudi, kar je eden od pogojev za dobrega politika. Leta 2010, ko je prvič zmagal na lokalnih volitvah v Kamniku, je tudi uradno postal politik.

Čeprav je sprva veljal za nekakšen "podaljšek" Toneta Smolnikarja, dolgoletnega župana Kamnika, ga je Šarec kmalu po prvi volilni zmagi odrezal. Postal je kritičen do zastoja investicij v zadnjem Smolnikarjevem mandatu, sam - brez njegovega "pokroviteljstva" - pa si je izbral dva podžupana. "Nekateri so si moje vodenje občine predstavljali drugače," je povedal nekaj let pozneje.

To so volivci nagradili leta 2014, ko so mu prepričljivo podelili še drugi mandat, v občinski svet pa so prišli tudi člani njegove liste. Še pred tem se je med iskanjem stranke pridružil Pozitivni Sloveniji, a v sporu med Zoranom Jankovićem in Alenko Bratušek potegnil z drugo. Zdaj piše novo politično zgodbo, s katero po mnenju mnogih v resnici meri na državnozborske volitve.

Težko ga je kam umestiti. Levica ga (še) ni sprejela za svojega, čeprav je bil v "prejšnjem življenju" eden od 571 podpisnikov peticije zoper cenzuro in politične pritiske, ki jo je Janša dočakal na nož. Desnica mu očita povezave s "staro" levico, čeprav v njegovem štabu ni ljudi, ki so sodelovali v Kučanovih ali Türkovih kampanjah.

Tudi v programskem smislu je Šarec kombinacija levice in desnice. Je krščanski socialist, ki daje javnemu prednost pred zasebnim. Nikoli ne bi prodal državnih bank, hkrati pa redno hodi v cerkev. V Kamniku je koalicijska partnerica njegove liste tudi NSi.


Afere:

  • V času vodenja kamniške občine je še najbolj odmevalo domnevno nezakonito premeščanje nekaterih tamkajšnjih zaposlenih. "Dejstvo je, da nihče ni bil zamenjan zaradi politične usmeritve, prijateljskih zvez ali še česa, ampak zgolj zaradi strokovnosti in odnosa do dela," je takrat odgovarjal Šarec.

Izjave:

"Slovenija potrebuje predsednika, ki bo spregovoril v ključnih trenutkih in bo v takšnih trenutkih tudi kaj povedal."

(Mladina, junij 2017)
"Ni narobe, če predsednik pokaže nekaj sproščenosti, a z njo je kot z goloto v filmu. Če ima namen, je prav, da je prikazana, če je tam zato, da pritegne več gledalcev, je nepotrebna in odveč."

(Mladina, junij 2017)
"Če boste v zadnjih sedmih letih županovanja našli kakšen posnetek ali fotografijo javnega nastopa, kjer izpade neprimerno funkciji, vam plačam kakšno pico ali pa kaj podobnega."

(POP TV; avgust 2017)
 

Ne spreglejte