Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 10. 2014,
18.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZSSS

Sobota, 18. 10. 2014, 18.34

7 let, 2 meseca

ZSSS: Slovenija sistemsko omogoča ekonomsko trgovino z ljudmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je v odprtem pismu predsednika vlade Mirka Cerarja opozorila, da Slovenija sistemsko omogoča ekonomsko trgovino z ljudmi.

S tem merijo na vse bolj razširjen sistemski pojav stihijskega napotovanja delavcev v tujino. Cerarja ob današnjem evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi pozivajo k ukrepanju.

Po mnenju ZSSS je poleg izvirne težave, da se sploh dovoli poslovni model "poštni nabiralnik-blokiran račun-račun v tujini-verižno podjetje-sveže ustanovljeno podjetje-sumljiva zgodovina-slamnati direktor in družbenik", velika napaka tudi v tem, da se takšnim podjetjem omogoča, da svoj "poslovni model" izvažajo v druge države EU, kamor napotujejo delavce iz Slovenije.

"Vsaka normalna pravna država bi takšne zlorabe sistema skušala čimprej odpraviti" Kot navajajo, so številni primeri podjetij, ki so tukaj komajda ustanovljena in to le z enim namenom, da delavce novačijo z lepimi obljubami in jih pošljejo v tujino brez kakršnihkoli zagotovil, da bodo te obljube tudi izpolnili.

A po njihovem mnenju se problema napotitve delavcev v tujino in škode, ki jo takšna nelojalna konkurenca povzroči, v resnici niti ne zavedamo, saj bi vsaka normalna pravna država takšne zlorabe sistema skušala čimprej odpraviti.

V ZZZS so prepričani, da bi se z ustreznim selekcijskim postopkom pri izdaji obrazcev A1 - potrdil za začasno napotitev delavcev v tujino - dodobra zajezila takšna praksa slovenskih delodajalcev, s čimer bi se bolje uredil ta segment trga dela z odpravo plodnih tal za razraščanje nelojalne konkurence.

Tudi država bi imela korist Koristi bi po njihovem prepričanju imeli vsi, ki se jim v trenutnem neurejenem okolju dela precejšnja škoda, in sicer najprej delavci, katerih zanesljivost plačil za delo v tujini bi se izboljšala; pošteni delodajalci bi dobili več prostora in več dela ter bi lahko zaposlovali namesto sedanjih slabih delodajalcev; na koncu koncev pa bi precejšnjo korist imela tudi država v obliki pobranih davkov in prispevkov, ki trenutno končajo na računih "by pass podjetij" ali na zasebnih računih v tujini.

Ob tem so opozorili še na problematiko zlorabljanja proste gospodarske pobude. Zadnje predlagane spremembe zakona o gospodarskih družbah po mnenju ZSSS še vedno ne bodo v zadostni meri preprečile zlorabe zakonodaje na področju veriženja podjetij in izigravanja pozitivne zakonodaje ter nadaljnjega izkoriščanja delavcev, drugih pravnih oseb in države. Ne predvidevajo namreč situacije, ko lastnik, družbenik ali podjetnik proda svoje podjetje.

Če Cerar ne bo ukrapal, bodo obvestili mednarodno javnost V praksi se dogaja, da se podjetje, ki ima do države, delavcev ali drugih upnikov neporavnane obveznosti, proda, prodajalec podjetja, ki je velikokrat družbenik, lastnik ali pa celo odgovorna oseba, pa takoj za tem ustanovi novo podjetje. S tem pa nadaljuje s prakso nespoštovanja pozitivne zakonodaje in izigravanja oseb (pravnih in fizičnih), ki imajo do njega določene terjatve. Tudi države, kot upnice.

Zato ZSSS Cerarja poziva k ukrepanju. Če tega ne bodo dočakali v zelo kratkem času, napovedujejo, da bodo o tem obvestili mednarodno javnost.

Ne spreglejte