Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 7. 2011,
15.50

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

podjetje

Sobota, 9. 7. 2011, 15.50

7 let, 3 mesece

Zreški GKN Driveline letos presega svoje načrte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zreški GKN Driveline, ki je del multinacionalke GKN s sedežem v Veliki Britaniji in je leto 2010 zaključil z 41 milijoni evrov prodaje, si tudi letos obeta znatno rast.

Kot je povedal direktor družbe Andrej Poklič, so za letos načrtovali 46 milijonov, zdaj pa kaže, da bi se do konca leta lahko približali celo 50 milijonom evrov prometa.

S čim se podjetje ukvarja? Podjetje v Zrečah se ukvarja z avtomobilsko industrijo, njihovi osnovni proizvodi pa so homokinetični zglobi, tripodi in polgredi za največje svetovne avtomobilske koncerne. V stoodstotno last podjetja GKN iz Italije so prešli leta 1998, pred tem pa so bili sprva v večinski lasti drugega zreškega podjetja Unior.

Okoli 330 zaposlenih Podjetje z okoli 330 zaposlenimi večino izdelkov proizvede za sestrska podjetja na Slovaškem, v Italiji, Španiji, Franciji, Maleziji in na Japonskem, njihov najpomembnejši zunanji kupec pa je od lanskega leta BMW s proizvodnjo vozil BMW Mini v Avstriji.

Priprave na nov pomemben posel Kot je napovedal Poklič, se trenutno intenzivno pripravljajo na nov pomemben posel v Fiatovi tovarni nekdanje Zastave v Srbiji, kjer bodo predvidoma sredi prihodnjega leta začeli izdelovati novo vozilo, za katerega so bili izbrani kot dobavitelj kompletnih polgredi in komponent.

Želijo si sodelovanja z Revozom Ob tem zreško podjetje dela tudi na drugih projektih, kjer išče dodatne kupce, zlasti se trudijo, da bi znova prepričali novomeški Revoz, da postanejo del zgodbe ob začetku proizvodnje novega twinga v začetku leta 2013 v Novem mestu.

Letos ciljajo na 50 milijonov evrov prihodkov Lani je družba po kritičnem letu 2009 zaključila z 41 milijoni evrov prihodkov, letos pričakujejo 46 milijonov evrov realizacije, vendar so po Pokličevih besedah na dobri poti, da te načrte presežejo. Za zdaj kaže celo na 50 milijonov evrov prihodkov, razvoj v naslednjih letih pa napoveduje nadaljnjo rast za nekaj odstotkov, pri čemer bodo število zaposlenih ohranjali na sedanji ravni. Kot zagotavlja Poklič, lahko s sedanjim kadrom obvladujejo prodajo v višini prek 60 milijonov evrov.

Dolga življenjska doba in funkcionalnost izdelkov

"Pohvalimo se lahko z dolgo življenjsko dobo in funkcionalnostjo naših izdelkov, ki so tudi okolju prijazni. Obvladujemo vse standarde, ki so potrebni za to vrsto industrije - od standardov kakovosti do standardov okolja, zlasti pa so za nas zelo pomembni standardi za varstvo in zdravje pri delu. Slednje je znotraj GKN tudi ena osnovnih vrednot," je zagotovil Poklič.

Širitev proizvodnih površin ter povečanje zmogljivosti V prihodnje imajo v načrtih tudi širitev svojih proizvodnih površin ter povečanje zmogljivosti za montažo kompletnih zglobnih gredi, tudi posameznih komponent, predvsem pa želijo program širiti tudi z novimi, tehnološko modernejšimi proizvodi, hkrati pa obdržati in še povečati svojo fleksibilnost. Med cilji je tudi zmanjševanje porabe energije, kar nameravajo do leta 2014 storiti za vsaj pet odstotkov letno.

Ob nedavnem praznovanju 25-letnice podjetja so družbo obiskali tudi vodilni iz njihovega koncerna, ki so zelo zadovoljni s svojo odločitvijo, da proizvodnjo vzpostavijo v Zrečah. Kot je povedal izvršni direktor za južno Evropo Bill Curral, so glavna prednost tukajšnjih zaposlenih njihove izkušnje, ki omogočajo visoko kakovost izdelkov.

Ne razmišljajo o selitvi iz Slovenije Curral je tudi zagotovil, da zreška lokacija dolgoročno ostaja del koncerna in da ne razmišljajo o kakršnikoli selitvi iz Slovenije. Sicer pa si lastniki že doslej dobička podjetja praviloma nikoli niso izplačevali, pač pa ga ves čas vlagajo v nadaljnji razvoj podjetja.

Ne spreglejte