Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
22.26

Osveženo pred

2 uri, 48 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
občina cesta gradnja Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 22.26

2 uri, 48 minut

Pravni nasvet

Želi graditi, občina pa soglasje pogojuje z odstopom zemlje za cesto #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
podeželjska cesta | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Na pobočju hriba imam gradbeno parcelo. Želim graditi, vendar mi občina pogojuje izdajo mnenja s tem, da ji zastonj odstopim 240 kvadratnih metrov parcele za pot do druge parcele, ki je v občinski lasti. Sedanja pot gre dva metra nižje po tretji parceli, kmetijskem zemljišču. Tam je pot že več kot 200 let, a ni vpisane služnosti. Pomembna je višinska razlika. Med mojo parcelo in potjo je dva metra visok kamnit zid, tako da bi se moja že tako ozka parcela, če bi zdaj popustila zahtevam občine, zožila še za 3,5 metra, kar bi pomenilo, da ne bi imela nobenega dvorišča, ampak bi iz hiše stopila neposredno na cesto. Ali me lahko tako izsiljujejo?

Poleg tega ne dobim nobenega pisnega dokumenta, ampak samo vabila na sestanke. To traja že štiri leta. Načrte za cesto imajo že izrisane, ko pa poskušam pridobiti en izvod, ga ne dobim. Do svoje parcele sem pot uredila sama, oni pa bi imeli pot z mojim velikanskim oškodovanjem. Prosim za vaše strokovno mnenje in nasvet. Vesna S. F. 

Pravnik na dlani odgovarja:

Najpomembnejši dokument glede zazidljivosti parcel sprejme vsaka občina z urbanističnim načrtom. Vaša parcela je očitno zazidljiva.

Glede na zazidljivost mora občina izdati lokacijsko informacijo, iz katere je razvidno, v kakšnem odstotku je posamezna parcela zazidljiva in kaj je namembnost – individualna gradnja ali podobno. Izdaja take informacije ni pravica občine, ampak njena dolžnost.  

podeželjska cesta
Novice Občina ni odkupila zemljišča za cesto. Je to motenje posesti? #pravni nasvet

Po prejemu lokacijske informacije vložite dokumentacijo za gradnjo na pristojno upravno enoto. Seveda je taka pot predvidena v teoriji, očitno pa ima žal tudi možnost nagajanja. 

Napisali ste, da vam občina ne želi izdati lokacijske informacije niti drugega dokumenta oziroma niti ne želi dati pisnega zahtevka, kaj od vas želijo. 

Vsekakor v nobenem primeru niste dolžni podariti željenega zemljišča za cesto, ki je verjetno precej sporna. Tega od vas občina ne more in niti ne sme zahtevati.  

Če obstajajo načrti za cesto, morajo biti razvidni iz občinske dokumentacije – urbanističnega občinskega načrta, saj mora tudi za cesto obstajati pravna podlaga, to pa je občinski urbanistični načrt. Običajno je tak načrt objavljen in javno dostopen.

Če gre za manjšo občino, lahko obstaja tudi načrt, ki velja za več manjših občin – preverite, ali takšen načrt obstaja. Če ne obstaja, potem noben interni načrt za cesto ne more biti veljaven. 

Zemljišče za kampus
Novice Lahko občina pogojuje skupinsko izgradnjo komunalne infrastrukture za izdajo gradbenega dovoljenja? #pravni nasvet

V kolikor vam občina ne izda lokacijske informacije, je sicer edina možnost tožba na izdajo takšne informacije, ki se vloži na upravno sodišče, ki je krajevno pristojno.

Vsi takšni dokumenti se izdajajo po pravilih upravnega postopka, zato je možna tožba le na upravnem sodišču. Težava je, ker sodišče za karkoli potrebuje več kot leto dni.

Izdajo lokacijske informacije sicer ureja Pravilnik o lokacijski informaciji (Ur. list RS, št. 92/2022). Rok za izdajo ni določen – splošni upravni rok pa je 30 dni od vložitve zahteve. 

Žal morate upoštevati tudi dejstvo, da vsaka občina urbanistični načrt tudi spreminja in zazidljive parcele opredeli kot nezazidljive. Na podlagi povedanega vam svetujemo, da vložite uradno zahtevo za izdajo lokacijske informacije in potem ukrepate po zakonu o upravnem postopku, če je ne izdajo v roku. Poleg tega morate občinskim uradnikom povedati, da je nespoštovanje zakonov kaznivo dejanje po 257. členu – Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic.

Gozd
Novice Kako je s ceno parcele, če država uveljavlja predkupno pravico? #pravni nasvet
sosedje
Novice Kako je s premikanjem služnostne poti? Je to mogoče brez soglasja? #pravni nasvet

Ne spreglejte