Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 8. 2024,
22.22

Osveženo pred

1 ura, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
solastništvo nepremičnine Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Natisni članek

Nedelja, 25. 8. 2024, 22.22

1 ura, 55 minut

Pravni nasvet

Sestra se kot solastnica ne odziva. Kaj je mogoče? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
skedenj hlev poslopje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sestra je solastnica ene šestine gospodarskega poslopja. V odkup sem ji ponudil svojih pet šestin, pa nima interesa. Ali lahko gospodarsko poslopje prodam, ne da bi me ona pri tem ovirala? Če mi uspe prodati, ali ji moram izplačati to eno šestino solastništva? Potrebujem njeno soglasje, če bi podrl to poslopje (skoraj v celoti se je namreč podrlo že samo)? Na tem mestu bi namreč rad postavil novo zgradbo. Marjan R. 

Pravnik na dlani odgovarja:

Vaša nepremičnina je v solastnini z vašo sestro, solastnino in razmerja med solastniki pa ureja Stvarnopravni zakonik (SPZ), in sicer od 65. člena dalje. 

SPZ v 65. členu pravi, da ima več oseb solastninsko pravico na nerazdeljeni stvari (solastniki), če je delež vsakega izmed njih določen v sorazmerju s celoto (idealni delež) ali pa je določen v višini procentualno. Vaš delež je 5/6 nepremičnine. 

Naslednja člena, 66. in 67. člen SPZ, določata upravičenja solastnika in upravljanje s stvarjo. Predvsem je v vašem primeru pomemben 67. člen – upravljanje s stvarjo, ki pa določa, da solastniki za redno upravljanje potrebujejo soglasje.

podeželjska cesta
Novice S sosedom želi zamenjati parcele. A kako naj to izvede? #pravni nasvet

V redno upravljanje spadajo tudi posegi, ki so potrebni za vzdrževanje hiše (drugi odstavek). Četrti odstavek določa: "Če se v primerih iz drugega odstavka tega člena solastniki ne morejo sporazumeti, posel pa je nujen za redno vzdrževanje stvari, odloči o tem na predlog solastnika sodišče v nepravdnem postopku." 

Vsak solastnik ima predkupno pravico ob prodaji nepremičnine – torej morate svoj delež najprej ponuditi v odkup sestri in ji postaviti rok za uveljavljanje predkupne pravice. Če ona pravice ne uveljavlja, lahko svoj delež prodate za enako ceno tretjemu. Prodate lahko samo svoj delež. 

Gozd
Novice Kako je s ceno parcele, če država uveljavlja predkupno pravico? #pravni nasvet

V primeru, če se dela škoda na nepremičnini, lahko tudi sami ukrepate ter opravite nujna popravila. Za rušenje objekta potrebujete gradbeno dovoljenje, razen v primeru, da se objekt podre sam. 

Po posegu pa boste morali zoper sestro vložiti ustrezno tožbo – predlog v nepravdnem postopku in zahtevati plačilo njenega deleža popravila ali pa povečanje vašega deleža v skupnem sorazmerju deležev.

Postavitev drugega objekta pa brez soglasja sestre kot solastnice 1/6 nepremičnine ni mogoča.

Stanovanje
Novice Želi izseliti nevestne najemnike. A kako? #pravni nasvet
pisarna
Novice Po stečaju kupil poslovne prostore, posestnik pa noče ven #pravni nasvet

Ne spreglejte