Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
10.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

6

Natisni članek

Peter Gašperšič Luka Koper

Četrtek, 23. 6. 2016, 10.40

6 let, 7 mesecev

Minister Gašperšič zaradi Luke Koper zahteva opravičilo, dobil pa je ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

6

Peter Gašperšič minister za infrastrukturo | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je zanikal kakršnokoli vlogo pri menjavi nadzornikov v Luki Koper.

Očitke prve nadzornice Alenke Žnidaršič Kranjc je označil za povsem neutemeljene in jo pozval k javnemu opravičilu. Meni tudi, da bo očitke iz interpelacije brez težav ovrgel.

Mali delničarji želijo preprečiti odpoklic nadzornikov Luke Koper

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) medtem pred skupščino Luke Koper zbirajo pooblastila malih delničarjev, s katerimi želijo preprečiti odpoklic nadzornikov, so sporočili iz združenja. Kot so poudarili, je v lasti nedržavnih akterjev dobrih 32 odstotkov vseh delnic, za odpoklic nadzornikov pa skupščina potrebuje 75 odstotkov kapitala.

ZL pripravila interpelacijo zoper Gašperšiča

Gašperšič je ena glavnih ovir na poti do izgradnje drugega tira, predvsem pa eden glavnih promotorjev privatizacije državne strateške infrastrukture. To sta jasna osrednja razloga za to, da so v ZL pripravili interpelacijo zoper njega, je na novinarski konferenci povedal poslanec Matej T. Vatovec. Opozoril je tudi na sum nezakonitega vplivanja na nadzornike Luke Koper z namenom odstavitve uprave, ki ne pristaja na privatizacijo.

Kot je povedala Alenka Bratušek, v njihovi poslanski skupini ni bilo pomislekov, da ne bi prispevali svojih štirih podpisov k interpelaciji. Tudi sama je izpostavila drugi tir. Prepričana je, da tega ne bo, dokler bo Gašperšič minister. Pika na i pa se ji zdi dogajanje v Luki Koper. Po njenih besedah v podjetjih, ki poslujejo slabše, Slovenski državni holding ne menja nadzornikov in uprav, to niti ni v njegovi pristojnosti.

Podobno je izpostavil tudi Čuš, ki je v začetku tedna že predstavil nekaj problematičnih točk, velik del jih je po njegovih trditvah zajetih tudi v interpelaciji.

SD in DeSUS podpore Gašperšiču vnaprej ne zagotavljata

Podpora ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču ob njegovi interpelaciji očitno tudi v koaliciji ni samoumevna. Tako predsednik SD Dejan Židan kot prvak DeSUS Karl Erjavec sta sporočila, da od ministra pred odločitvijo o tem pričakujeta pojasnila.

V SD podpisov pod interpelacijo ne bi prispevali, tudi če bi jih k temu pozvali, saj bi bilo to kršenje koalicijskega sporazuma, je po današnji seji predsedstva SD dejal Židan. Do interpelacije, ki so jo vložili poslanci ZL in nepovezani poslanci, pa se bodo kot stranka še opredelili. Je pa predsednik SD dodal, da od ministra pričakujejo zelo natančna in verodostojna pojasnila.

Tudi Erjavec je za STA navedel, da bodo z odločitvijo o podpori ministru počakali na njegove odgovore.

Aktivnosti, ki trenutno potekajo v zvezi z Luko Koper, imajo hude zametke korupcije ter priprave na pranje denarja in pobiranje provizij, kar vsi vedo, je v intervjuju za Primorske novice dejala predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc. Predsednik uprave SDH Marko Jazbec po njenih besedah uporablja zelo grobe metode.

Ne spreglejte