Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 1. 2015,
12.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petrol MOL

Četrtek, 22. 1. 2015, 12.04

6 let, 7 mesecev

Za nakupi Petrolovih delnic madžarski Mol?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sledi od drugega največjega lastnika Petrola, skritega za računom pri praški banki Češkoslovenska Obchodni bank, vodijo do madžarske naftne družbe Mol.

Paket 12,8 odstotka delnic slovenskega energetskega podjetja naj bi bil tako že več mesecev v lasti bank in podjetij, povezanih z Molom, v Dnevniku pišeta Primož Cirman in Vesna Vuković.

Mol na skoraj enak način pridobil tudi večinski delež v hrvaški Ini Časnik se sklicujejo na podatke, ki so jih v zadnjih tednih pridobili v uredništvu. Ti naj bi nakazovali, da so z Molom povezani igralci skozi stranska vrata prišli do pomembnega lastniškega deleža v Petrolu, ki predstavlja veliko težo na skupščinah družbe.

V Dnevniku opozarjajo, da si je Mol pred leti na skoraj enak način pridobil tudi večinski delež v hrvaški Ini. Hrvaška država ima v Ini danes sicer 44,84-odstotni lastniški delež, Mol pa 49,08-odstotnega. Hrvaška vlada Molu očita, da je prevzel upravljanje družbe, čeprav nima večinskega lastništva, oba največja lastnika pa sta v stalnih nesoglasjih.

Mol naj bi operacijo načrtoval več let Mol si je po navedbah Dnevnika v boju s hrvaško državo za prevlado v Ini na veliko pomagal z delniškimi parkirišči, nekatera od teh pa naj bi imela zdaj v lasti tudi delnice Petrola. Če se za operacijo nakupov Petrolovih delnic res skriva Mol, pa naj bi jo ta pripravljal že več let, saj se je skrivnostni lastnik, skrit za računom pri omenjeni češki banki, po pisanju Dnevnika med lastniki Petrola pojavil že leta 2012.

A pravi vstop v lastništvo mu je uspel lani jeseni, ko je kupil večino od nekaj več kot 11 odstotkov delnic, ki so jih prodali Istrabenz, Gorenjska banka in Istrabenz. Po dostopnih podatkih naj bi večino delnic dejansko pridobili praška podružnica slovaške J & T Banke in britanska družba RP Capital UK.

Ne spreglejte