Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 5. 2012,
15.33

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

država naložbe

Ponedeljek, 28. 5. 2012, 15.33

1 leto, 3 mesece

Vse naložbe države v en holding

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Država bo vse svoje naložbe združila v novo delniško družbo Državni premoženjski holding oz. Slovenia Sovereign Holding (SSH), kaže objavljeni koncept nove ureditve upravljanja z naložbami države.

Koncept, ki ga je ministrstvo za finance objavilo na svoji spletni strani, v torek pa ga bodo podrobneje predstavili na novinarski konferenci, bo v javni obravnavi do 8. junija.

Kot je razvidno iz gradiva, je cilj koncentracija vseh naložb države pri enem upravljalcu, ki upravlja premoženje države v skladu s smernicami Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Vlada bo predlagala strategijo upravljanja kapitalskih naložb države, sprejel pa jo bo DZ. Glede na koncept bodo naložbe razdelili v portfeljske, strateške, naložbe za prestrukturiranje in prodajo ter nepremičninske naložbe.

Štiri hčerinske družbe SSH bo holding, ki bo imel štiri hčerinske družbe z omejeno odgovornostjo: Družba za upravljanje (DZU), Slovenske strateške naložbe, Slovenske naložbe za prestrukturiranje in prodajo ter Slovenske nepremičninske naložbe.

DZU bo upravljal dva sklada, in sicer Alternativni sklad portfeljskih naložb in Alternativni sklad strateških deležev, vsi skladi v upravljanju pa bodo lahko imeli največ 33-odstotni delež v kapitalu posamezne družbe. V portfelju prvega sklada bo lahko utež posameznega izdajatelja največ 20 odstotkov, skupaj v portfelju sklada največ 30 odstotkov netržnih vrednostnih papirjev, v portfelju drugega pa bodo delnice družb, v katerih želi država obdržati pomemben delež.

Naložbe bodo razdelili na štiri segmente V portfelju družbe Slovenske strateške naložbe bodo delnice družb, v katerih želi država obdržati strateški delež. Naložbe v vseh hčerinskih družbah in skladih bodo še dodatno razdelili na segmente infrastruktura, finančne družbe, družbe realnega sektorja in nepremičnine.

Dvotirno upravljanje Upravljanje SSH bo dvotirno: družba bo imela tričlansko upravo in devetčlanski nadzorni svet. Nadzornike bo imenoval DZ, in sicer štiri na predlog vlade, štiri na predlog poslanskih skupin in enega na predlog parlamentarne komisije za nadzor javnih financ.

"Vloga nadzornega sveta bo nadzor nad uresničevanjem strategije in dostop do informacij" "Tak način sestave nadzornega sveta omogoča, da pri nadziranju upravljanja kapitalskih naložb sodeluje tudi vsakokratna parlamentarna opozicija," je v gradivu zapisalo ministrstvo in dodalo, da bo vloga nadzornega sveta nadzor nad uresničevanjem strategije in dostop do informacij.

"Bistveno za izpolnjevanje OECD smernic je, da člani nadzornega sveta ne sodelujejo neposredno v upravljanju in vodenju poslov družbe," so še zapisali.

Hčerinske družbe, razen DZU, bodo vodili izvršni direktorji, ki jih bo imenovala uprava SSH.

SSH bo prevzel vse naložbe in obveznosti Slovenske odškodninske družbe (Sod), Kapitalske družbe (Kad), DSU in nadomestil Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN). Kad in Sod bodo pozneje ukinili.

SSH naj bi ustanovili do konca junija letos Ministrstvo ocenjuje, da lahko aktivnosti za ustanovitev SSH izvede do 30. junija letos.

Ne spreglejte