Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
23. 10. 2014,
15.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nepremičninski davek Velika Britanija

Četrtek, 23. 10. 2014, 15.25

7 let, 2 meseca

V Sloveniji trepetamo pred nepremičninskim davkom, v Londonu pa pred davkom na luksuz

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko slovenska vlada še išče ustrezne rešitve za uvedbo nepremičninskega davka, ta naj bi vstopil v veljavo leta 2016, želijo britanske oblasti obdavčiti luksuzne nepremičnine.

Slovenska vlada v sredo predstavljenih varčevalnih ukrepih za rebalans proračuna za prihodnje leto ni pozabila na davek na nepremičnine, a o podrobnostih ne želi govoriti.

Po besedah generalne sekretarke na ministrstvu za finance Mateje Vraničar gre za zahteven projekt. "Ministrstvo je že pridobilo nekatere ideje strokovne javnosti za nove rešitve, ki jih bodo primerjali z že oblikovanimi predlogi znotraj ministrstva, tudi na podlagi odločitve ustavnega sodišča. Oblikovali bodo skupno izhodišče in na tej podlagi vladi predlagali konkretne ukrepe," je dejala.

Nepremičninskega davka pred letom 2016 še ne bo Po napovedih Vraničarjeve nameravajo prihodnje leto doreči vse potrebne zakonske podlage za sprejetje zakona in če bodo odločitve sprejete, je uvedbo nepremičninskega davka realno pričakovati leta 2016.

V Sloveniji so sicer s sprejetjem zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) nepremičnine v vrednosti med 500 tisoč evrov in dva milijona evrov od leta 2012 že bile obdavčene po 0,25-odstotni davčni stopnji, še dražje stanovanjske nepremičnine pa po 0,5-odstotni davčni stopnji. Prvo leto je država iz tega naslova pobrala 550 tisoč evrov, lani po popravkih, ko so davčno osnovo znižali z milijona evrov na 500 tisoč evrov, pa 12,8 milijona evrov. A je po padcu nepremičninskega zakona padel tudi davek na nepremično premoženje večjih vrednosti.

V Londonu želijo uvesti davek na luksuzne nepremičnine Dve večji politični stranki v Veliki Britaniji pa se zavzemata za uvedbo davka na luksuzne nepremičnine. V Londonu, ki slovi kot najdražja evropska prestolnica za nakup nepremičnin, so cene samo v zadnjem letu poskočile za 10 odstotkov. Povprečne cene kvadratnega metra stanovanjskih nepremičnin se tako gibljejo okoli 10 tisoč evrov, cene prestižnih vil pa precej več. V zadnjih 40 letih so poskočile za več kot 200 odstotkov. Prav tako so ob dedovanju nepremičnine upravičenci obdavčeni s 40-odstotno stopnjo od njene vrednosti, česar pa številni dediči ne zmorejo in so jo prisiljeni prodati.

Londonski lastniki razkošnih nepremičnin, večinoma iz okrožja Hampstead, so se že organizirali in izrazili nasprotovanje takšni politiki. Ne izključujejo niti protestnih shodov. Po njihovem prepričanju bo davek prizadel tudi lastnike, ki novih davkov ne bodo sposobni plačati. Nanizali so vrsto argumentov, ki nasprotujejo takšnemu početju oblasti. Od stroškov uveljavitve in pobiranja davkov do pravnih ovir.

Mejo bi postavili pri 53 tisoč evrih letnih prihodkov Po njihovih navedbah v razkošnih londonskih nepremičninah živi precej ljudi, kot so upokojene in ovdovele osebe, ki finančnega bremena ne bodo zmogli. Temu navkljub so pobudniki novega davka že predlagali, da se plačilno nezmožnim lastnikom opraviči plačilo davka do smrti, nato pa se s prodajo nepremičnine poplača dolg. Prav tako predlagajo, da se lastnikom z letnimi prihodki do 42 tisoč funtov (53 tisoč evrov) davek ne zaračunava.

Okrožje Hampstead je sicer poznano po nekaterih najdražjih vilah v Londonu z nesramno bogatimi prebivalci. Nepremičnine, dražje od dveh milijonov funtov (2,5 milijona evrov), sicer predstavljajo 0,2 odstotka britanskega stanovanjskega fonda.

Ne spreglejte