Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2013,
11.19

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Surs inflacija

Sreda, 31. 7. 2013, 11.19

7 let, 3 mesece

V Sloveniji julija 2,6-odstotna inflacija, na mesečni ravni 0,3-odstotna deflacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se julija na letni ravni po podatkih državnega statističnega urada zvišale za 2,6 odstotka.

V primerjavi z junijem pa so se cene znižale za 0,3 odstotka. Višja stopnja DDV, ki je začela veljati z julijem, je k mesečni inflaciji prispevala 0,5 odstotne točke. Zaradi tega je prišlo do razmeroma velikega zvišanja letne stopnje inflacije glede na prejšnji mesec, ko je bila 1,9-odstotna, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila generalna direktorica urada Irena Križman.

Zvišale so se predvsem cene goriv, energije ... Zaradi višjih stopenj DDV so se zvišale predvsem cene goriv in energije, tobačnih izdelkov, telefonskih in internetnih storitev ter cene nekaterih drugih izdelkov in storitev.

Po besedah Križmanove so zaznali tudi številne druge podražitve, med prehrambenimi izdelki je omenila riž, kruh, meso in mesne izdelke, mlečne izdelke ter sladko in slano pecivo. V številnih trgovinah so se že prvi mesec podražili tudi alkoholne pijače, spodnje perilo, oblačilne dodatke, tekstilne izdelke za gospodinjstvo, rezervne dele za avtomobile, pohištvo, gospodinjske aparate in belo tehniko, izdelki za osebno nego, zdravila, avtomobile ter izdelke za vzdrževanje gospodinjstva. Prav tako so zabeležili višje cene komunalnih in gostinskih storitev, popravila avtomobilov, storitev za obleko, pogrebnih storitev, veterinarskih storitev ter storitev za vzdrževanje stanovanj, je navedla vodja urada.

Izračunali tudi mesečno rast cen Na uradu so po pojasnilih Križmanove izračunali tudi mesečno rast cen, merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin s konstantnimi davčnimi stopnjami - cene so bile julija nižje za 1,5 odstotka. Julija sta se tako indeksa na mesečni ravni razlikovala za 1,2 odstotne točke. To pomeni, da bi bil celoten prispevek višjih davčnih stopenj k inflaciji 1,2 odstotne točke, če bi se zvišanje davčnih stopenj v celoti in naenkrat preneslo v končne maloprodajne cene.

Deflacija v juliju na mesečni ravni je sicer običajna. V zadnjih štirih letih je bila ta julija okoli enoodstotna, tokrat pa je predvsem zaradi višjega DDV le 0,3-odstotna.

Tudi letos so razprodaje močno prispevale k negativni rasti Tudi letos so poletne sezonske razprodaje oblek in obutve močno prispevale k negativni rasti cen (1,2 odstotne točke); obutev se je pocenila za 16,9, oblačila pa za 16,6 odstotka.

Nižje cene sadja (-4,3 odstotka) in zelenjave pa (-4,1 odstotka) so k negativni rasti cen prispevale še 0,1 odstotne točke.

Negativno rast so za 0,4 odstotne točke znižale višje cene počitnic v paketu, ki so se v povprečju podražile za 11,8 odstotka.

Višje cene goriv in energije so negativno rast cen znižale za 0,2 odstotne točke; tekoča goriva so se podražila za 2,4 odstotka, električna energija za 1,7 odstotka, plin za 1,6 odstotka, goriva in maziva za 1,3 odstotka, daljinska energija za 0,6 odstotka in trda goriva za 0,2 odstotka.

Po 0,1 odstotne točke so negativno rast cen znižale še višje cene drugih storitev v skupini prevoz (+5,0 odstotkov), tobačnih izdelkov (+3,0 odstotkov), telefonskih in internetnih storitev (+2,5 odstotka) ter druge julijske podražitve.

Letnas rast cen občutneje navzgor Julija je šla letna rast cen občutneje navzgor. K skupni rasti cen so največ, 0,7 odstotne točke, prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač - izstopale so predvsem višje cene zelenjave (+20,0 odstotkov) in sadja (+17,5 odstotka) ter mesa (+4,4 odstotka).

Ravno tako so k rasti prispevali višje cene gostinskih storitev in cene električne energije, in sicer po 0,5 odstotne točke; elektrika se je podražila za 12,9 odstotka.

Višje cene alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov pa so k letni inflaciji prispevale 0,4 odstotne točke (tobačni izdelki so se podražili za 9,8 odstotka, alkoholne pijače pa za 3,6 odstotka).

Med podražitvami izstopajo še ... Med podražitvami izstopajo še višje cene odvoza komunalnih odpadkov (+20,3 odstotka), drugih storitev v skupini prevoz (+13,8 odstotka), letalskega potniškega prevoza (+12,8 odstotka), kanalščine (+11,8 odstotka), predšolskega izobraževanja (+9,0 odstotkov), finančnih storitev (+6,5 odstotka), opreme za šport (+5,6 odstotka), goriv in maziv (+5,5 odstotka), socialnega varstva (+4,9 odstotka) in tekočih goriv (+4,3 odstotka).

Na znižanje letne rasti cen pa so najbolj vplivale nižje cene plina in osebnih avtomobilov (po 0,2 odstotne točke); plin se je v povprečju pocenil za 14,9 odstotka, osebni avtomobili pa za 4,2 odstotka.

Pocenili so se še cestni potniški prevozi (-14,9 odstotka), snemalni mediji (-8,7 odstotka), tekstil za gospodinjstvo (-6,6 odstotka), daljinska energija (-5,7 odstotka), kulturne in druge storitve (-5,6 odstotka) ter telefonski in drugi aparati (-5,2 odstotka).

Storitve so se podražile za 3,5 odstotka Storitve so se sicer v enem letu podražile za 3,5 odstotka, blago pa za 2,2 odstotka; blago dnevne porabe in poltrajno blago sta se podražila za 3,9 odstotka oz. 0,3 odstotka, medtem ko se je trajno blago pocenilo za 3,2 odstotka.

Povprečna 12-mesečna rast cen je bila julija 2,3-odstotna, kar je enako kot v enakem obdobju lani.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, pa je bila julija 2,8-odstotna, medtem ko so se na mesečni ravni cene v povprečju znižale za 0,3 odstotka.

Ne spreglejte