Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2013,
13.49

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

papirnica stečaj

Torek, 15. 1. 2013, 13.49

4 leta, 6 mesecev

V papirnici Radeče papir upajo, da se bodo končno zganili upniki.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Posedi: Podjetje v stečaju je lažje prodati, če je zagnan vsaj en stroj, delo pa bi dobilo veliko delavcev

To zagotavlja prvi mož sindikata Pergam Janez Posedi, ki se je danes mudil v Radečah, kjer se je s pristojnimi (tudi nekdanjimi delavci) pogovarjal o možnostih za zagon vsaj dela proizvodnje in prodajo nekdaj uspešne papirnice z večstoletno tradicijo. V podjetju, ki je spomladi lani – po večmesečni agoniji končalo v stečaju, brez dela pa okoli 370 delavcev – v tej posavski občini s svojim stečajem povzročilo okoli 20-odstotno brezposelnost, se na papirniških strojih in opremi nabira prah.

Posedi: Delavci morajo priti do odpravnin zaradi stečaja Nekdanji zaposleni, mnogim v prihodnjih mesecih ugasne odpravnina za brezposelne, pričakujejo, da bodo prišli do odpravnin zaradi stečaja podjetja. To je tudi naloga, ki jo mora slediti stečajni upravitelj, je za Planet Siol.net zagotovil prvi mož sindikata Pergam Janez Posedi, ki pa ne verjame, da bodo delavci kot upniki podjetja Radeče Papir v stečaju tudi v celoti poplačani.

So realna pričakovanja, da bo stečajni upravitelj našel kupca? V stečajnem postopku se morajo stvari očistiti, sanirati je treba zdravo jedro podjetja, ne pa da podjetje dokončno ugasne, opozarja Janez Posedi. Papirnica Radeče je bila ob stečaju v dobri kondiciji tako kadrovsko kot tudi tehnološko, zato so upravičena pričakovanja, da bo stečajni upravitelj našel kupca (v resni igri je že bil turški kupec Saray, ki pa naj bi taktiziral in zbijal ceno za podjetje), da bi jo lahko prodali.

V spodnjem avdio prispevku je za Radio Kum povedal prvi mož sindikata Pergam Janez Posedi.

Upniški odbor o možnostih ponovnega zagona proizvodnje v Radečah prihodnji teden V Pergamu pričakujemo, da bo stečajni upravitelj Borut Soklič upniškemu odboru predlagal, da zagotovijo sredstva za nek minimalni zagon tehnološkega procesa, potem pa naj se papirnico proda v delujočem stanju. To je edina realna možnost za ta nekdaj zelo uspešen kolektiv papirne panoge, ki je imel trg in v dobrih letih tudi več deset milijonov (celo več kot petdeset milijonov) evrov izvoznih prihodkov. Upniški odbor, v katerem so največji upniki banke (največja upnica Abanka Vipa, NLB)..., naj bi se sestal prihodnji teden in takrat bo tudi bolj jasno, ali bo še pred prodajo podjetja v stečaju spet stekla proizvodnja na vsaj enem papirniškem stroju.

Prisluhnite izjavi stečajnega upravitelja.

Predsednik sindikata delavcev Radeče papirja v stečaju Stane Klanšek je za Radio Kum pojasnil.

Ne spreglejte