Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
11. 12. 2014,
12.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlak železnica vozni red Slovenske železnice javni prevoz potniški promet

Četrtek, 11. 12. 2014, 12.05

7 let, 2 meseca

V noči na nedeljo evropski vlaki začnejo voziti po novem voznem redu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tokrat uvedbe voznega reda - ne samo v Sloveniji - večinoma ne prinašajo manjšanja števila vlakov, temveč celo vrnitev nekaterih vlakov, ki so jih v preteklosti ukinili.

Večina evropskih železniških uprav svoje vozne rede spreminja enkrat letno, zadnjih nekaj let je ta sprememba sredi decembra. Zadnji dan veljavnosti trenutnega voznega reda, ki je začel veljati v nedeljo, 15. decembra 2013, bo sobota, 13. december, naslednji dan pa bo obveljal novi, po katerem se bodo vlaki ravnali do sobote, 12. decembra 2015. V notranjem prometu brez pretresov V notranjem prometu večjih sprememb ni, s Slovenskih železnic so sporočili, da se spremembe praviloma nanašajo zgolj na manjše prilagoditve zahtevam potnikov, ki se skoraj vsakodnevno vozijo na delo ali v šolo, in zagotavljanju boljših zvez med vlaki.

Bo pa na tirih pri Podčetrtku in Rogaški Slatini živahneje ob poznopomladanskih in poletnih sobotah. Takrat bosta vozila muzejski vlak med Celjem in Podčetrtkom ter nov vlak med Velenjem, Celjem, Rogaško Slatino in Podčetrtkom, ki bo vozil tudi ob sobotah po božiču in novem letu. Vlaka naj bi ponudbo zdravilišč v Rogaški Slatini in Podčetrtku še bolj približala gostom od drugod.

V mednarodnem prometu je novosti več, tokrat s pozitivnim predznakom. Vračajo se nekateri mednarodni vlaki in ponovno oživljajo nekateri železniški mejni prehodi, ki so, nekateri dlje, nekateri pa malo manj, samevali. Iz Ljubljane v Budimpešto ponovno čez Hodoš Nov vozni red vrača v Ljubljano par mednarodnih vlakov Citadella, ki v dnevnem času povezuje Slovenijo in Budimpešto prek Hodoša. V zdaj še veljavnem voznem redu, ko so vlaku Citadella za začetno in končno postajo v Sloveniji namesto Ljubljane določili Maribor, je bila železniška povezava slovenske in madžarske prestolnice zagotovljena z direktnimi vagoni, ki so jih preklapljali v Zagrebu – ta povezava terminsko sicer ostaja tudi v novem voznem redu, a bo potnikom treba prestopati na postaji Zagreb Glavni kolodvor. Za povezavo prek Hodoša je pričakovati posebej ugodne ponudbe vozovnic, so pojasnili na Slovenskih železnicah.

O nekdanjem paru nočnih vlakov, ki je povezoval Benetke in Budimpešto ter tako zagotavljal nočno povezavo Slovenije in Madžarske, kakor tudi možnost dopoldanskega prihoda v Benetke in vrnitev v Slovenijo z odhodom v popoldanskih urah ter dvosmerno nočno povezavo med Primorsko, osrednjo Slovenijo in Zasavjem, pa še vedno ne duha ne sluha – predvsem zaradi nesprejemljivih pogojev, ki jih italijanske državne železnice postavljajo za vožnjo tega vlaka na njihovih tirih. Edina nočna povezava med Slovenijo in Madžarsko bo sezonski vlak, ki bo med 27. junijem in 30. avgustom dvakrat tedensko prek Hodoša povezoval Budimpešto z Mariborom, Celjem in Koprom.

Pot z vlakom do Prage in nazaj bo poslej lažja, ker so avstrijske železnice uvedle 6 parov direktnih vlakov Railjet med Gradcem in Prago, ki imajo povezavo do obmejne postaje Špilje (Spielfeld-Strass), le streljaj od slovenske meje. Sicer pa ostajajo povezave z Avstrijo čez Jesenice, Šentilj in Prevalje praktično nespremenjene. Znova v Opčine in ponoči do Beograda Bo pa zato mogoče ponovno potovati z nočnim vlakom, bodisi v vagonih s sedeži bodisi v ležalnikih, med Ljubljano in Beogradom. S prestopanjem v Beogradu so zagotovljene nadaljnje povezave z dnevnimi vlaki v Makedonijo in Črno goro. Povezava z Grčijo ostaja nespremenjena: dnevni vlak do Beograda, tam pa prestop na nočni vlak čez Makedonijo.

Zaradi že prej omenjene neprožnosti italijanskih državnih železnic, ki jo dobro občutijo tudi železniške uprave drugih njihovih sosed, ponovne uvedbe vlakov iz Slovenije do Trsta, kaj šele Benetk, še ne bo. So pa zato v novem voznem redu predvidene povezave Slovenije z Opčinami (postaja Villa Opicina) kar petkrat dnevno (ob koncih tedna nekoliko manj), a jih bodo sprva zaradi zamud pri postopkih na italijanskih železnicah izvajali z avtobusi. To pravzaprav ni nič novega na italijanski meji, tudi avstrijske železnice izvajajo vse svoje povezave med Celovcem in Benetkami kar s svojimi avtobusi. Potniki, ki bi želeli iz Opčin nadaljevati do Trsta in od tam morda naprej z italijanskimi vlaki, bodo do tja pripotovali s tržaškim primestnim avtobusom. Vlaki ponovno vse leto v Buzet, znova tudi v Lendavo, Čakovec in Đurmanec Slovenski obmejni vlaki bodo znova pogostejši gostje v hrvaških obmejnih mestih, kjer jih ponekod niso videli že več kot desetletje. Poleg tradicionalnih slovenskih sezonskih vlakov za Pulj, ki bodo v novem voznem redu vozili v širšem obdobju prvomajskih praznikov in vse poletje, bo čez železniški mejni prehod Rakitovec petkrat tedensko vse leto vozil obmejni vlak za Buzet, kjer bodo zagotovljene povezave s prestopom do Pazina in Pulja.

Čez mejni prehod Rogatec se vračata dva para vlakov do Đurmanca na Hrvaškem, kjer je s prestopom mogoče nadaljevati do Krapine in Zagreba, eden od teh vlakov bo svojo pot do Đurmanca začel v Celju. Slovenski vlaki bodo ob delavnikih trikrat dnevno peljali iz Ormoža do Čakovca, ki bo ob sobotah dobil še eno novo železniško povezavo. Hrvaški obmejni vlak bo od tam, od koder bo nov hrvaški vlak ob sobotah Lendavo vsaj za silo ponovno vpisal na zemljevid mest s potniškimi vlaki.

Ne spreglejte