Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 1. 2015,
14.05

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Amazon Jeff Bezos izguba

Ponedeljek, 5. 1. 2015, 14.05

5 let

Usodno leto za Amazon: kako je Jeff Bezos izgubil štiri milijarde, vlagatelji pa potrpljenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preteklo leto je bilo za vodilnega spletnega trgovca najslabše po letu 2008. Prvi mož Jeff Bezos je težek 4 milijarde evrov manj, vrednost delnice pa je samo lani padla za 22 odstotkov.

Prevelik za propad ? Spomin na 2008 živi. Amazon je za mnoge uporabnike sinonim spletnega nakupovanja, edina prava spletna knjigarna, za vse številčnejše pa tudi dobavitelj vsebin, izdelovalec različnih napravic in nazadnje tudi dostavljavec hrane (v ZDA). Amazon je podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1994 in letno ustvari blizu 30 milijard evrov prihodkov. Kako se je tako uspešno podjetje, ki je križanec logističnega pionirja in novega medijskega imperija, lahko znašlo v takih težavah ? Wall Street Journal namreč poroča, da je bilo leto 2014 poslovno najslabše po letu 2008.

Klasičen startup model ni več vzdržen Amazon ni tipično podjetje. Spletišče Slate njegovo strategijo imenuje "blaginja brez dobička", katere prepoznavna simbola sta astronomska rast (ki ima absolutno prednost) in ustvarjanje izgub (dobiček bo že prišel). Model je pravzaprav klasičen za mlade startupe, ki stavijo na popularnost svoje storitve, gradijo uporabniško bazo in ob vložkih tveganega kapitala iščejo poslovni model, skozi katerega bodo ta denar dobili nazaj. Skozi to formulo so zrasli vsi - Facebook, Google, Instagram, Twitter. A Amazon ni več mladi startup, Wall Street pa očitno izgublja potrpljenje za njihov tek na dolge proge, zato se ta model kaže kot Amazonova največja težava.

Brezglavo nakupovanje V sklopu opisanega modela se mora tako podjetje - če želi obdržati zaupanje vlagateljev in dejansko ustvariti osnovo, iz katere bo pozneje živelo - seveda širiti. Amazon je (tudi) tu šolski primer, saj je skozi leta zapravil milijarde za nakupe, ki do zdaj niso povrnili ničesar. Lani je blizu milijarde namenil spletni skupnosti Twitch, na katerem si milijone uporabnikov izmenjuje posnetke lastnega igranja videoiger. To je izjemno popularno, a prihodkov ne ustvarja. Vmes je kupil še razvijalca videoiger Double Helix. Jeff Bezos pa je leta 2012 kupil časnik Washington Post, ki je takrat ustvarjal milijonske izgube.

Neumna poteza v svet pametnih telefonov Amazon je lani po letih ugibanj uporabnikom predstavil tudi svoje videnje pametnega telefona. Pri tem so stavili na inovativen 3D-uporabniški vmesnik in kopico senzorjev, ki znajo prepoznati milijone izdelkov okoli sebe - vse za povečanje prodaje na Amazon.com. A mobilnik je bil prodajna katastrofa. Wall Street Journal poroča, da je v tretjem finančnem četrtletju 2014 podjetje odpisalo 150 milijonov evrov zaradi neprodanih mobilnikov, za 70 milijonov evrov teh pa še počiva v skladiščih. Omenjeno obdobje je Amazonu prineslo najhujšo izgubo v zadnjih 14 letih poslovanja.

Vse za vse, nič za nikogar Brezglave investicije niso edini Amazonov greh. V zadnjih nekaj letih namreč skoraj ni panoge, v katero se podjetje v lovljenju nadaljnje rasti ni spustilo : tablice, omenjeni pametni telefon, trženje vsebin, ponujanje storitev v oblaku, televizija (Fire TV), govori se celo o odpiranju fizičnih trgovin ter nazadnje dostava dobrin v roku ene ure (za zdaj zgolj v ZDA).

Ni vse slabo. Bodo to vlagatelji še prepoznali? Kljub mnogim potezam, ki bi jih poslovni analitiki znali oceniti kot napake in so zdaj vidno načela zaupanje vlagateljev, Amazon na določenih področjih blesti. Amazon Web Services so bržkone najugodnejše storitve gostovanja v oblaku, ki so postale de facto standard startupov in mnogih drugih podjetij. Amazon Prime, storitev z naročnino, ki ponuja brezplačno dostavo in dostop do medijskih vsebin, kljub 25-odstotni po poročanju Wall Street Journala še vedno beleži rast števila naročnikov. In kje lahko dobite več knjig ?

Jeff Bezos sedi na 17 milijardah evrov Po javno dostopnih podatkih si prvi mož Amazona, ki ga mnogi štejejo med pionirje spletne industrije, ima še vedno v lasti 84 milijonov delnic oz. 18,3 odstotka podjetja, kar znaša dobrih 17 milijard evrov.

Ne spreglejte