Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
7.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Koper

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 7.09

7 let, 2 meseca

Uprava Luke Koper in žerjavisti spet za pogajalsko mizo, stavka se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je uprava Luke Koper sprožila postopke za izredno odpoved delovnega razmerja članom stavkovnega odbora žerjavistov, sta obe strani prvič po začetku stavke sedli za pogajalsko mizo.

Oboji o vsebini pogajanj, ki se bodo nadaljevala v torek, ne dajejo izjav. Stavka, ki je povzročila že za pol milijona evrov izpada prihodkov, pa se nadaljuje. Žerjavisti za izboljšanje varnostnih pogojev Uprava Luke Koper je vse od neuspešnega zaključka pogajanj prejšnji četrtek zavračala pogovore s stavkajočimi, saj meni, da so stavkovne zahteve nezakonite. Srž zahtev žerjavistov je izboljšanje varnostnih pogojev, po besedah vodilnih v Luki pa so stavkovnim zahtevam že ugodili oziroma so odprta vprašanja v postopku reševanja. Uprava je sicer zjutraj začela postopke za izredno odpoved delovnega razmerja vsem 23 članom stavkovnega odbora žerjavistov, hkrati pa stavkajočim ponudila, da ponovno sedejo za pogajalsko mizo. Še v nedeljo je uprava obnovitev pogovorov sicer pogojevala z zamenjavo pogajalske skupine na sindikalni strani.

Predstavnik žerjavistov Mladen Jovičič je sprva dejal, da se mu zdi neprimerno, da vodstvo Luke Koper stavkovnemu odboru najprej grozi z odpustitvijo, potem pa jih vabi na pogovore. V zgodnjem popoldnevu pa so se predstavniki stavkajočih vendarle odzvali vabilu uprave.

Zavezali so se molku Ali je danes po skoraj štirih urah pogajanj prišlo do bistvenih premikov, ni mogoče oceniti. Tako uprava kot stavkajoči so se namreč zavezali molku, pogajanja pa bodo nadaljevali v torek dopoldne.

Luka se je sicer po besedah njenega predsednika uprave Gregorja Veselka odzvala na drugo perečo problematiko v pristanišču, za katero Luka sicer ni neposredno odgovorna, namreč položaj zaposlenih pri pogodbenikih Luke. Ti so se od sobote pred vhodom v Luko v spontanem protestu pridružili predstavnikom sindikata žerjavistov. Tako je Veselko danes povedal, da je Luka zaradi kršitev zakonodaje odpovedala pogodbo enemu od podizvajalcev.

Svoj pogled so na novinarski konferenci podali tudi v sindikatu pristaniških delavcev, kjer so opozorili na škodo, ki jo zaradi stavke čutijo vsi, ki so tako ali drugače odvisni od Luke. V sindikatu ne nasprotujejo samim stavkovnim zahtevam, menijo pa, da gre za skrajni vzvod, ki se ga je treba posluževati odgovorno.

Za nastalo situacijo krivijo predvsem delavskega direktorja Za nastale razmere na področju varnosti pa krivijo predvsem delavskega direktorja Matjaža Stareta. Ta novinarjem v zvezi z obtožbami danes ni želel dajati izjav.

Podporo stavkajočim v Luki Koper so preko sporočila za javnost izrazili tudi Nevidni delavci sveta (IWW).

"Zahteve stavkajočih so več kot upravičene" Zahteve stavkajočih so po mnenju Nevidnih delavcev sveta več kot upravičene, saj se nanašajo na varnost pri delu in dolžino delovnega časa. "Gre za to, da so življenja in zdravje delavcev pomembnejši od dobička, ki se pretaka v žepe nekaterih", so zapisali.

Opozarjajo tudi, da vodstvo Luke Koper na stavkajoče izvaja pritiske. Pri tem navajajo, da so delavcem, zaposlenim pri podizvajalcih, izničili dovolilnice za vstop v Luko Koper, skozi stranska vrata pa v Luko Koper spuščajo nadomestne delavce, ki so ob vstopu in izstopu ne registrirajo.

Prav tako zavračajo trditve uprave, da je stavka nezakonita. "Upravičene zahteve delavcev po varnosti pri delu in enakopravnosti ne morejo biti nezakonite," so še zapisali.

Kljub stavki poskrbljeno za normalen pretovor Žerjavisti sicer vse od začetka stavke vsak dan v peturni popoldanski izmeni zagotavljajo normalen pretovor kot tudi pretovor hitro pokvarljivega blaga in nevarnih snovi.

Medtem je od začetka stavke v petek neposredni izpad prihodkov po oceni vodstva Luke narasel že na okoli pol milijona evrov. Stavka pa negativno vpliva tudi na Slovenske železnice, saj po njihovih navedbah zaradi nje nastajajo težave pri odpravi in dostavi vlakov v Luko Koper ter zamude v železniškem tovornem prometu.

Delnice zdrsnile za 3,63 odstotka Negotove razmere v Luki so se odrazile tudi pri zaupanju borznih vlagateljev. Delnice Luke Koper, ki so v prvi kotaciji, so tako ob skromnem prometu zdrsnile za 3,63 odstotka na 12,20 evra.

Ne spreglejte