Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
12.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Francija gospodarstvo

Četrtek, 21. 11. 2013, 12.20

7 let, 2 meseca

Twingo namesto luksuznega avtomobila – francoska pot v gospodarsko bedo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francosko gospodarstvo je v slabem stanju. Analitiki poudarjajo, da Francija kronično boleha na področjih industrijske proizvodnje, trga dela, problematičen pa je tudi vidik socialne države.

Glavno vprašanje, ki ga po poročanju Deutsche Welle (DW) navajajo poznavalci, je predvsem to, katera "zdravila" za Francijo bodo pripravljeni sprejeti njeni prebivalci.

Francoska industrija zaostaja za mednarodnimi tekmeci Že drugič v dveh letih je agencija Standard & Poor's (S&P) poslabšala svojo oceno kreditnega tveganja za omenjeno državo, ki predstavlja enega izmed motorjev evroobmočja. Agencija je v svojem poročilu navedla, da ni precej verjetno, da bodo dozdajšnje reforme srednjeročno stabilizirale tamkajšnje gospodarstvo.

Najnovejši dogodki so med strokovnjaki, pa tudi nekaterimi mediji, že vzbudili bojazen, da bi Francija lahko postala naslednja Španija. Analitiki poudarjajo, da francoska industrija zaostaja za mednarodnimi tekmeci, državo pa najbolj očitno pestijo visoka brezposelnost mladih, draga socialna država ter domača politika s počasnimi gospodarskimi reformami.

Visok javni dolg Veliko težav francoskemu gospodarstvo povzroča visok javni dolg. Francija tudi sicer že večkrat zapored ni uspela izpolniti pravil glede proračunskega primanjkljaja, v sklopu katerih novo zadolževanje ne sme preseči treh odstotkov BDP. V letošnjem letu naj bi deficit tako kljub povečanim davkom dosegal štiri odstotke. Leta 2015 naj bi se v Parizu sicer zavezali k znižanju proračunskih izdatkov, da bi na ta način deficit znižali pod triodstotni prag. Pri S&P dvomijo, da bo Francija uspela izpolniti takšne zaveze.

Zaspana industrija Analitiki počasno rast francoskega gospodarstva pripisujejo domačim podjetjem, za katere naj bi bila značilna slabša dodana vrednost. "Podjetja pogosto proizvajajo izdelke nižjega ranga – renault twingo namesto kakšnega luksuznega avtomobila," je za DW dejal ekonomist Henrik Uterwedde, ki poudarja, da tovrstni izdelki predstavljajo velik pritisk za francosko gospodarstvo.

Rigiden trg dela, brezposelni mladi Trg dela je še eno pereče področje, ki pesti francosko gospodarstvo. Trenutno je stopnja brezposelnosti v državi le malo pod 11 odstotki. Agencija S&P ob tem navaja, da brezposelnost v Franciji do leta 2016 ne bo padla pod deset odstotkov. Uterwedde kot eno ključnih težav vidi v rigidnosti trga dela, sprejemanje s tem povezanih reform pa kot ne preveč uspešno, saj naj bi na sam proces precej vplivali tako sindikati kot tudi delodajalci. Kot številne druge evropske države se tudi Francija spopada z visoko brezposelnostjo mladih, ki je še enkrat višja od tiste za splošno populacijo.

Ne spreglejte