Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
31. 7. 2019,
8.39

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,97

18

Natisni članek

Cinkarna Celje ZDA Donald Trump

Sreda, 31. 7. 2019, 8.39

4 leta, 9 mesecev

Trumpov protekcionizem dosegel tudi Cinkarno Celje

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,97

18

Donald Trump | Evropski proizvajalci titanovega dioksida so kolateralna škoda boja Donalda Trumpa s Kitajsko. | Foto Getty Images

Evropski proizvajalci titanovega dioksida so kolateralna škoda boja Donalda Trumpa s Kitajsko.

Foto: Getty Images

Cinkarni Celje so kljub večji količinski prodaji v prvem polletju prihodki usahnili za skoraj šest odstotkov, na 92,7 milijona evrov. Čisti dobiček pa je znašal 9,7 milijona evrov in se je več kot prepolovil. Razlog za slabše poslovanje je ameriško zvišanje carin na pigment s Kitajske, zaradi česar ga ta poskuša prodati v Evropi. To pa povečuje ponudbo in znižuje cene na stari celini, pravijo.

Plaža tuš
Novice Na Obali omilitev varčevanja z vodo, porabniki naj še naprej ravnajo varčno

Cinkarna Celje, katere glavni proizvod je pigment titanov dioksid, je letos v polletju poslovala slabše kot v enakem obdobju lani.

"ZDA so uvedle dodatne carine na kitajski material, in sicer so se povečale s 16 na 31 odstotkov, kar se proti koncu prve polovice letošnjega leta odraža v povečanem pritisku kitajskega materiala v Evropsko unijo (EU) in sosednje trge," v Cinkarni Celje navajajo v polletnem poročilu.

Čeprav so v prvih šestih mesecih prodali za 12 odstotkov več pigmenta kot v istem obdobju lani, so jim prihodki usahnili za skoraj šest odstotkov (na 92,7 milijona evrov).

Železniška proga, gradnja
Novice Država ceste in tire gradi, kdo se veseli?

Cene bodo še padale

Kljub padcu prihodkov in čistega dobička v prvem polletju v Cinkarni Celje pravijo, da so številke skladne s polovico letnega načrta. | Foto: Kljub padcu prihodkov in čistega dobička v prvem polletju v Cinkarni Celje pravijo, da so številke skladne s polovico letnega načrta. Zvišanje carin zvišuje cene kitajskega pigmenta v ZDA, zato so tam manj konkurenčni in manj prodajo.

A kitajska podjetja kljub zapiranju ameriškega trga povečujejo naložbe v proizvodnjo pigmenta, izdelke pa z ameriškega preusmerjajo na evropski trg. Zaradi večje ponudbe se tu cene znižujejo, zato mora tudi Cinkarna Celje prodajati po nižjih cenah, da ostane konkurenčna. Povprečne globalne prodajne cene so od konca lanskega leta nižje za 2,7 odstotka, od konca lanskega junija pa kar za 6,5 odstotka.

"Spremenjeno ravnovesje ponudbe in povpraševanja pigmenta se odraža v nižjih prodajnih cenah, kar je – poleg splošne previdnosti odjemalcev glede prihodnjih obetov ter trenutnih geopolitičnih tveganj – najpomembnejši vzrok za nekoliko slabšo prodajo v primerjavi z lanskim obdobjem," pravijo v podjetju.

Tako napovedi analitikov kot tudi podatki Cinkarne Celje kažejo, da se bodo prodajne cene v tretjem četrtletju leta, med julijem in septembrom, dodatno znižale. 

Radarska slika 31.7
Novice Ponekod že nevihte, zvečer nevarnost toče #video

Kolateralna škoda trgovinske vojne

Tako so edini proizvajalci pigmenta, ki trenutno beležijo rast, tisti v ZDA, v poročilu navaja Cinkarna Celje. "Uporaba protekcionističnih ukrepov ameriške administracije omogoča domačim proizvajalcem pigmenta doseganje višjih cen od tistih, ki bi sicer veljale v pogojih proste trgovine, tako da ameriški trg edini beleži porast prodajnih cen v višini 0,2 odstotka."

"Konkurenčni boj, ki se bije med evropskimi in azijskimi proizvajalci, za zdaj še nima zmagovalca, a kolateralna škoda se že nekaj četrtletij kaže v podobnem padajočem gibanju evropskih in azijskih cen."

Ne spreglejte