Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2020,
10.24

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

Koronavirus vlada trgovine Trgovinska zbornica Slovenije

Petek, 11. 12. 2020, 10.24

3 leta, 4 mesece

Trgovinska zbornica vlado spet pozvala k odprtju neživilskih trgovin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Trgovine | Na Trgovinski zbornici Slovenije so vlado spet pozvali, naj dovoli odprtje neživilskih trgovin. | Foto STA

Na Trgovinski zbornici Slovenije so vlado spet pozvali, naj dovoli odprtje neživilskih trgovin.

Foto: STA

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je vlado pred sobotno sejo, na kateri naj bi odločali o nadaljnjih ukrepih v boju z epidemijo covid-19, spet pozvala k odprtju neživilskih trgovin. Te so zaprte skupno že 120 dni, škoda v trgovinski dejavnosti pa je po njihovih ocenah že presegla dve milijardi evrov. Poudarili so, da trgovine niso vir okužb z novim koronavirusom.

Kot so sporočili s TZS, imajo neživilske trgovine težave s kopičenjem sezonskega blaga v skladiščih, saj dobavitelji oblačil, obutve, tehnike in gradbenega materiala nemoteno dobavljajo blago glede na sezonsko sklenjene pogodbe. Na zbornici opažajo tudi precejšnje stiske potrošnikov, saj ne morejo priti do sezonskih izdelkov, ki jih nujno potrebujejo, poroča STA.

"Zapiranje trgovinske dejavnosti ni podkrepljeno z oceno dejanskega epidemiološkega tveganja v posameznih dejavnostih. Tveganje za prenos okužb je v trgovini zato majhno, ob tem pa onemogočanje poslovanja povzroča nesorazmerno gospodarsko škodo, pogost propad mikro in malih podjetij in potiskanje zaprtih podjetij na rob preživetja," je sporočila predsednica zbornice Mariča Lah.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Do sobote brez sprememb pri ukrepih za omejitev širjenja koronavirusa

TZS: Trgovina ni vir okužb z novim koronavirusom

Podatki po navedbah zbornice sicer kažejo, da trgovina ni vir okužb in dejavnik, ki prispeva k širjenju okužb z novim koronavirusom. Iz podatkov ankete Nacionalnega inštituta za javno zdravje o potrjenih okužbah glede na najverjetnejšo lokacijo izhaja, da iz trgovine izvirata samo dobra dva odstotka okužb. "To je bistveno manj od drugih virov," so poudarili v zbornici.

Trgovci po njihovem dosledno izvajajo ukrepe za preprečevanje okužb, poleg tega pa se tudi zato trgovske police v največji možni meri polnijo izven obratovalnega časa prodajaln, da to ne predstavlja tveganja za potrošnike. Trgovinska zbornica zato vse pristojne ponovno poziva, naj čim prej sprejmejo ustrezne ukrepe, ki bodo usmerjeni v zajezitev dejanskih žarišč. Edino na ta način bomo preprečili širjenje okužb.

"Zapiranje trgovinske dejavnosti ni podkrepljeno z oceno dejanskega epidemiološkega tveganja v posameznih dejavnostih," je sporočila predsednica TZS Mariča Lah. | Foto: STA , "Zapiranje trgovinske dejavnosti ni podkrepljeno z oceno dejanskega epidemiološkega tveganja v posameznih dejavnostih," je sporočila predsednica TZS Mariča Lah. Foto: STA ,

"Hkrati pa naj se nemudoma sprostijo omejitveni ukrepi za trgovino, saj so ti neutemeljeni in nesorazmerni po različnih dejavnostih. Upad prometa v trgovini v tem letu je namreč že povzročil ogromno škodo trgovcem in zaposlenim v tej gospodarski dejavnosti, s sprostitvijo ukrepov pa lahko pristojni omogočijo, da trgovina vsaj nekoliko omili posledice te pogubne krize," so navedli.

Že v pomladnem valu je trgovina dosledno izvajala zaščitne ukrepe in se je učinkovito prilagodila, saj se zaveda pomembnosti preprečevanja širjenja okužb, ki jih je v trgovini zelo malo. Trgovci poleg ustrezne kvadrature na potrošnika vstop v prodajalne omejujejo tudi z ustreznim številom razpoložljivih nakupovalnih vozičkov glede na kvadraturo, izvajajo razkuževanje košar in vozičkov, nadzorujejo obveznost nošenja mask in razkuževanje rok, stalno zračenje prostorov, blagajniki so zaščiteni tudi s pleksi stekli, plačila pa potekajo v glavnini z brezstičnimi karticami z namenom, da je čim manj gotovinskega plačevanja, so še navedli.

Ne spreglejte