Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 9. 2015,
16.28

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Rusija Ukrajina plin dogovor

Natisni članek

Sobota, 26. 9. 2015, 16.28

7 let, 5 mesecev

To zimo brez plinske krize? Rusija in Ukrajina sta sklenili dogovor.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Rusija in Ukrajina sta po več mesecih trdih pogajanj v petek dosegli dogovor glede dobave plina za naslednjo zimo. Ukrajina bo za tisoč kubičnih metrov plina Rusiji plačala 232 dolarjev.

Skladno z dogovorom bo Ukrajina za tisoč kubičnih metrov plina med oktobrom in marcem Rusiji plačevala 232 dolarjev. Sporazum vključuje tudi dobavo dveh milijard kubičnih metrov plina v oktobru. Ukrajinska družba Naftogaz bo ruskemu Gazpromu za te zaloge plačala 500 milijonov dolarjev.

Ker se državi nista dogovorili sami, se je vključila EU Sporazum sicer še ni podpisan, so pa dorečene vse tehnične podrobnosti, je opozoril podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, pristojen za energetsko unijo. Državi se v zadnjih tednih nista uspeli dogovoriti o ceni, zato se je v pogajanja vključila EU. Šefčovič je sklenitev dogovora označil kot pomemben korak. "Dosegli smo trilateralni dogovor za prihodnjo zimo," je dejal v petek zvečer po skoraj šestih urah napornih pogajanj z Rusijo in Ukrajino.

Po padcu Janukoviča je Rusija cene dvignila Moskva je februarja 2014 po strmoglavljenju proruskega ukrajinskega voditelja Viktorja Janukoviča drastično povečala cene plina za Ukrajino. Konec julija je Ukrajina prekinila dobavo ruskega plina, saj je ocenila, da cena 247 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina, ni skladna s ceno, ki jo ruski Gazprom zaračunava drugim evropskim odjemalcem.

Ne spreglejte