Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
16.07

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

državna pomoč stavka stečaj

Petek, 7. 6. 2013, 16.07

5 let, 6 mesecev

Svea Zagorje v stečaj, če ji vlada ne zagotovi državne pomoči (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delavci in podjetniški sindikat Svea Zagorje so napovedali stavko do preklica. Če država do četrtka ne bo odločila o državni pomoči podjetju, pa bodo nadzornikom predlagali stečaj.

Predstavniki sveta delavcev in podjetniškega sindikata družbe Svea Zagorje so na današnji novinarski konferenci napovedali stavko do preklica. Če jim država do četrtka ne bo izpolnila zahtev in odločala o državni pomoči Svei, ki je v krizi že od leta 2011, pa bodo v četrtek predlagali stečaj oz. pričakujejo, da nadzorni svet Svee predlaga stečaj.

Delavci bodo stroje ugasnili v ponedeljek ob 6. uri. S stavko bodo zahtevali izplačilo že zapadlih terjatev z naslova plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad. Okrog 180 delavcev iz skupine Svea bo stavkalo na delovnih mestih, toliko časa, dokler ne bodo stavkovne zahteve izpolnjene oziroma predlagan stečaj.

Prvi nadzornik Svee od Stepišnika pričakuje opravičilo Predsednik nadzornega sveta Svee Tomo Garantini medtem od gospodarskega ministra Stanka Stepišnika pričakuje javno opravičilo zaradi izjave, ko je dejal, da bi morali pripravljenost za rešitev družbe najprej pokazati lastniki. Ti imajo po ministrovi oceni dovolj potenciala za izdajo jamstva za 1,5 milijona evrov kratkoročnega posojila pri bankah, a tega ne storijo.

Kot pravi Garantini, ki je tudi direktor Regionalnega centra za razvoj, ta pa je 29-odstotni lastnik Svee, reševanje Sveinih likvidnostnih težav ni mogoče preko garancijske sheme, saj so njena sredstva namenjena izključno investicijskim projektom in ne za obratni kapital. Poudaril je, da je lastniški delež države v Svei prek paradržavnih skladov enak deležu Regionalnega centra za razvoj.

Delavce in banko bi lahko poplačali s prodajo nepremičnin V Regionalnem centru za razvoj so z namenom reševanja težav Svee pripravili različne modele razreševanja, predstavili so jih tudi prejšnji in aktualni vladi. Med drugim so tako predlagali odprodajo nepremičnin, začasni vstop države v lastniško strukturo podjetja, konverzijo posojil bank v lastniške deleže in pridobitev državne pomoči.

Za Garantinija je najboljši model prodaja nepremičnin, ker bi lahko na ta način poplačali banke, delavce, država pa ne bi imela težav z brezposelnostjo v Zagorju ob Savi, Svea pa bi lahko kmalu postala zdrava družba. Ministru Stepišniku je Garantini poslal pismo, v katerem je pojasnil, zakaj center prek garancijske sheme ne more pomagati Svei.

Klopčič: Državna pomoč ne bi bila zadostna Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič, ki moralno podpira stavko, pa je dejala, da bi z državno pomočjo prebrodili najtežje obdobje, vendar ta pomoč ne bi bila zadostna, ker je treba družbo prestrukturirati. Po njenih besedah so sredstva za prestrukturiranje pripravljena, s tem so seznanili tudi vlado in banke upnice.

Kot je pojasnila, družbo v primeru odobritve državne pomoči čaka še veliko korakov, da bi postala trajnostno uspešna. Po njenih oceni ima Svea trenutno za okoli 700.000 evrov naročil, ki jih ne more izpolniti zaradi pomanjkanja obratnega kapitala, dolgovi družbe skupaj z najetimi krediti in obveznostmi do delavcev in dobaviteljev pa znašajo 11 milijonov evrov.

Ne spreglejte