Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 6. 2014,
17.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cimos prisilna poravnava

Torek, 3. 6. 2014, 17.17

7 let, 2 meseca

Sodišče začelo prisilno poravnavo Cimosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okrožno sodišče v Kopru je začelo postopek prisilne poravnave nad družbo Cimos. Upravitelj je Marko Zaman, upniki lahko terjatve prijavijo do vključno 3. julija, kažejo objave na Ajpesu.

Predlagatelji - Abanka Vipa, Banka Celje, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), Gorenjska banka, Nova Ljubljanska banka (NLB) in SID banka - morajo v 15 dneh založiti okoli 18.500 evrov predujma za stroške postopka, sicer bo sodišče ustavilo prisilno poravnavo in začelo stečajni postopek.

Upniki morajo v mesecu dni prijaviti navadne, pogojne in zavarovane terjatve, medtem ko prednostnih terjatev in izločitvenih pravic ni treba prijavljati.

Sodišče še ni imenovalo članov upniškega odbora Ker sodišče še nima natančnih podatkov o upnikih, ki imajo najvišji skupni znesek terjatev, še ni imenovalo članov upniškega odbora, je sodišče zapisalo v sklepu o začetku postopka.

Terjatve omenjenih bank in DUTB, ki so 23. maja vložile predlog za uvedbo prisilne poravnave, so glede na danes objavljen predlog za začetek prisilne poravnave konec leta 2013 znašale skupno 183,7 milijona evrov oz. 68 odstotkov vseh finančnih obveznosti Cimosa.

Največji delež ima SID banka Največji delež ima SID banka, 25 odstotkov oz. 68,2 milijona evrov, sledijo Banka Celje s 15 odstotki oz. 40,5 milijona evrov, NLB z 11 odstotki oz. 29,2 milijona evrov, Abanka z osmimi odstotki oz. 22,1 milijona evrov, DUTB s sedmimi odstotki oz. 19,3 milijona evrov in Gorenjska banka z dvema odstotkoma oz. 4,3 milijona evrov.

Družba se je s finančnimi upniki dogovarjala o konverziji terjatev v kapital, a so se ti nato odločili za prisilno poravnavo. Ocenili so namreč, da je to boljši način za zagotovitev stabilizacije družbe in njenega prihodnjega razvoja. V zaključni fazi pogajanj je namreč postalo jasno, da njihovi predhodni pogoji - med njimi zavezujoči dogovori o prestrukturiranju različnih oblik dolga, zagotovila glede likvidnosti in garancije o nadaljevanju poslov s strani vsaj petih največjih kupcev ter zavezujoči dogovor o prestrukturiranju obveznosti do dobaviteljev - ne bodo izpolnjeni.

Kaj bo predvideval načrt finančnega prestrukturiranja, še ni znano. Banke upnice, kupci in vodstvo Cimosa so minuli teden sicer dosegli dogovor o takojšnjem kratkoročnem financiranju, ki bo družbi omogočilo nemoteno nadaljevanje proizvodnje.

Ne spreglejte