Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
15.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dejan Židan Hrvaška plinski terminal kranjska klobasa

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 15.11

7 let, 2 meseca

Slovenija želi izkušnje deliti s "sosednjo prijateljsko državo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan se bo konec meseca na Plitvicah sestal s hrvaškim ministrom za okolje, s katerim se bosta med drugim pogovarjala o upravljanju Severnega Jadrana.

Židan se je o tem sestanku v Bruslju pogovarjal tudi s hrvaškim kolegom za kmetijstvo. Pojasnil je, da mu je hrvaški minister za okolje Mihael Zmajlović poslal uradno vabilo na srečanje na Plitvicah, ki ga je že potrdil, sedaj pa usklajujejo datum srečanja, ki bo zadnji teden v tem mesecu.

Tudi o črpanju kohezijskih sredstev Hrvaški minister se želi po Židanovih besedah pogovoriti o programu Natura 2000, v katerem imata Slovenija in Hrvaška skoraj enak delež ozemlja - okoli 37 odstotkov. Slovenija pa je predlagala še dve temi. Prva je črpanje kohezijskih sredstev, s katerim ima izkušnje, ki jih želi deliti s "sosednjo prijateljsko državo", je povedal Židan.

Na srečanju bo govora tudi o izgradnji plinskih terminalov Druga pa je pogovor o upravljanju Severnega Jadrana, potem ko je Italija zamrznila dejavnosti v povezavo z izgradnjo plinskih terminalov. Bivši italijanski okoljski minister je namreč povabil na skupni pogovor o upravljanju Severnega Jadrana, zato se želi Židan o tem pogovoriti tudi s hrvaškim kolegom.

Na vprašanje, ali bosta s hrvaškim ministrom uskladila stališče, preden se bosta sestala z italijanskim kolegom, pa je Židan odgovoril, da želi, da se uskladijo vse tri države skupaj, ne le dve. Slovenski minister je pojasnil, da z novim italijanskim okoljskim ministrom še ni govoril o terminalih in da se še nista sestala.

Bo Italija odstopila od projekta? O možnosti, da bi nova vlada v Rimu odstopila od projekta, pa je Židan dejal, da se ministri sicer menjujejo, a da so stališča ministrstev in vlad uradna državna stališča. V tem trenutku vemo, da je Italija zamrznila izvajanja projekta in pozvala, da skupaj dorečemo upravljanje Severnega Jadrana. To je tudi stališče, ki ga Slovenija zagovarja, je dodal.

O teranu in kranjski klobasi v Bruslju ni bilo govora Ker je hrvaški minister za kmetijstvo Tihomir Jakovina pristojen še za ribištvo, je Židan o sestanku na Plitvicah ob robu zasedanja kmetijskih ministrov EU govoril tudi z njim, a o teranu in kranjski klobasi nista razpravljala. "S stališča Slovenije je bila zgodba o teranu končana že pred časom, ko smo registracijo dobili," je poudaril Židan in ponovil, da se s tem vprašanjem sicer ukvarjajo proizvajalci.

V povezavi s kranjsko klobaso pa je minister vnovič izrazil prepričanje, da jo bo Slovenija kljub hrvaškemu nasprotovanju uspela zaščititi na ravni EU. Slovenija in Hrvaška bi morali dogovor o kranjski klobasi najti do 24. aprila, kar pa jima ni uspelo. O tem morata sedaj obvestiti Evropsko komisijo, in sicer do 24. maja.

Z Avstrijo in Nemčijo se je Slovenija že dogovorila Židan je spomnil, da so imele februarja lani zadržke tri države in da so se z dvema - Avstrijo in Nemčijo - "zelo korektno dogovorili, s Hrvaško pa to na žalost ni bilo mogoče". "A verjamem, da so strokovni argumenti proizvajalcev tako zelo močni, da bomo lahko registracijo izpeljali do konca," je ponovno poudaril Židan. Bo pa zaradi hrvaških zadržkov in dodatnih postopkov registracija trajala kakšnih šest mesecev dlje, kot bi sicer, je še pojasnil minister.

Ne spreglejte