Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
10.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Natisni članek

Japonska roboti Yaskawa Electric Kočevje

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 10.54

6 let, 7 mesecev

Slovenija bo japonsko tovarno podprla s 5,6 milijona evri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Yaskawa Electric roboti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija bo vzpostavitev tovarne, ki jo bo v Kočevju postavila japonska korporacija Yaskawa Electric, podprla s 5,6 milijona evri sredstev. Zaposlitev bo dobilo od 150 do 200 ljudi, prvi izdelki naj bi iz tovarne prišli jeseni prihodnje leto, so povedali ob današnjem obisku predsednika vlade Mira Cerarja in predstavnikov Yaskawe v Kočevju.

Celotna naložba v evropsko tovarno največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov bo vredna okoli 25 milijonov evrov. Predsednik Yaskawa Europe in podpredsednik Yaskawa Electric Corporation Manfred Stern je povedal, da bodo tovarno začeli graditi letos jeseni, v letu dni pa iz tovarne pričakujejo prve izdelke.

Zakaj so se odločili za Kočevje?

Za lokacijo v Kočevju so se odločili, ker jim omogoča rast in kasnejšo nadaljnjo širitev proizvodnih zmogljivosti, je dejal. Pomemben dejavnik je tudi možnost železniške povezave.

Kot je povedal predsednik vlade Cerar, ki je Kočevje obiskal v spremstvu gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, bo naložba prinesla od 150 do 200 zaposlitev. Kočevje bo tudi dobilo ustrezen šolski program za potrebne kadre.

Japonsko podjetje je v Sloveniji že prisotno

Yaskava Electric je največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1915, danes pa po vsem svetu zaposluje 14.300 ljudi. V Sloveniji je omenjena multinacionalka že prisotna, saj sta v njeni lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Yaskawa Electric je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.

Poleg Ribnice naj bi bila po poročanju nekaterih medijev v igri za tovarno robotov tudi Murska Sobota.

Ne spreglejte