Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
16.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Yaskawa Electric Japonska investicije roboti delo

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 16.55

7 let, 2 meseca

Yaskawa Electric bo lokacijo tovarne v Sloveniji izbrala do novega leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Yaskawa Electric | Foto STA

Foto: STA

Japonska korporacija Yaskawa Electric, največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, bo novo evropsko tovarno robotov gradila v Sloveniji. V igri za mesto njene postavitve so trije slovenski kraji, končna odločitev, kje bo to, pa bo znana do novega leta, je povedal direktor ribniške Yaskawe Ristro Hubert Kosler.

Kosler je po današnji novinarski konferenci s predstavitvijo poslovnih načrtov in naložbenih projektov v Evropi, ki so jo predstavniki Yaskawe Electric pripravili na frankfurtskem letališču, povedal, da bodo v okviru te 25-milijonske naložbe zaposlili od 170 do 200 ljudi. Slovenija jo bo podprla z zneskom, ki bo dosegal od 20 do 25 odstotkov naložbene vrednosti.

V igri so tri lokacije

O mestu postavitve nove tovarne se bosta do novega leta odločili vodstvi matičnega podjetja na Japonskem in evropske podružnice v Nemčiji, v igri pa so tri lokacije. Takrat bodo začeli tudi vsa potrebna organizacijska dela, je dodal.

Kosler je napovedal, da bi morala Yaskawina slovenska tovarna konec leta 2018 začeti poskusno proizvodnjo, redno proizvodnjo pa naj bi zagnala leta 2019. Za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote med drugim prilagajal zahtevam kupcev in zaposloval predvsem slovenske strokovnjake.

Zmogljivost tovarne naj bi bila v začetku 4.000 robotov letno, nato bi prešli na 5.000 robotov, končna zmogljivost pa ne bo presegla 6.000 robotov letno. Sicer pa bo končno letno proizvodnjo narekoval trg, je še povedal Kosler.

Slovenija v ožjem izboru, ker je ponudila sofinanciranje naložbe

Poleg Slovenije so bile v igri za gradnjo Yaskawine nove evropske tovarne robotov še Slovaška, Češka in Poljska, v ožji izbor pa sta se na koncu uvrstili Slovenija in Poljska. Kot je aprila letos za časnik Finance povedal predsednik divizije robotike v Yaskawi Europa Bruno Schnekenburger, se je Slovenija v ožji izbor uvrstila tudi zato, ker je ponudila sofinanciranje naložbe.

Novico, da je v izboru za to "greenfield" naložbo zmagala Slovenija, je oktobra kmalu po vrnitvi z obiska na Japonskem razkril predsednik vlade Miro Cerar. Ob tem je pripomnil, da to dokazuje, da smo Slovenci "tudi v zelo hudi konkurenci zmožni dobiti takšne investicije".

Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov je v Sloveniji že prisoten, saj sta v njegovi lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Yaskawa Electric je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.
Ne spreglejte