Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2022,
15.39

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

30

Natisni članek

zaseg sankcije Italija megajahta Vladimir Putin jahta

Torek, 22. 3. 2022, 15.39

2 leti, 1 mesec

Skrivnostna superjahta naj bi bila Putinova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

30

Jahta lurssen scheherazade | Superjahto Šeherezada so leta 2020 splovili v nemški ladjedelnici Lurssen. Na njej so med drugim bazen, telovadnica, kinodvorana, center dobrega počutja, pozlačene pipe in dva heliodroma. | Foto Shutterstock

Superjahto Šeherezada so leta 2020 splovili v nemški ladjedelnici Lurssen. Na njej so med drugim bazen, telovadnica, kinodvorana, center dobrega počutja, pozlačene pipe in dva heliodroma.

Foto: Shutterstock

Ena izmed največjih jaht na svetu, 140 metrov dolga in 700 milijonov dolarjev vredna lepotica z imenom Šeherezada, naj bi bila v lasti ruskega predsednika Vladimirja Putina, trdijo aktivisti in sodelavci zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Superjahta je po poročanju medijev trenutno na toskanski obali Italije, kjer izvajajo redna vzdrževalna dela. To morda pojasnjuje, zakaj je lastnik po sankcijah EU ni odpeljal v varne vode, kot so to storili številni drugi oligarhi.

roman abramovič
Novice Roman Abramovič svojo 140-metrsko jahto poslal na varno v Črno goro #video

Medtem ko italijanska finančna policija še ni objavila dejanskega lastništva jahte, pa so sodelavci Navalnega razkrili, da je polovica članov posadke zaposlena pri ruski obveščevalni službi FSB. Ta je med drugim zadolžena za varnost visokih ruskih uradnikov, vključno s Putinom. Da bi jahta lahko bila v Putinovi lasti, po poročanju The New York Timesa sumijo tudi ameriški obveščevalci.

To je po navedbah sodelavcev Navalnega dokaz, da Šeherezada v resnici pripada ruskemu predsedniku. Eden izmed članov posadke je pred tem delal na jahti Graceful, ki je prav tako v Putinovi lasti. V začetku februarja je iz Nemčije odplula proti Rusiji.

Superjahto Šeherezada so leta 2020 splovili v nemški ladjedelnici Lurssen. Na njej so med drugim bazen, telovadnica, kinodvorana, center dobrega počutja, pozlačene pipe in dva heliodroma.

Zadnji dve poletji se je zadrževala v črnomorskem letovišču Soči, kjer je tudi priljubljena poletna Putinova rezidenca. Kompleks, ki ga opisujejo kot najdražjo palačo na svetu, se razprostira na okoli 7.800 hektarjih, na njem pa so cerkev, amfiteater, čajnica in pristajališče za helikopterje.

Novice Neverjetno razkošje: razkrita skrivna palača Vladimirja Putina #video

Šeherezada lahko sprejme 18 gostov v devetih razkošnih apartmajih, za katere skrbi 40 članov posadke. Njena najvišja hitrost znaša 19 vozlov (35 km/h), pluje pa pod zastavo Kajmanskih otokov.

jahta putin
Novice Se boji zaplembe? Putinova luksuzna jahta zapušča Nemčijo. #foto

Kapitan jahte je Guy Bennet-Pearce, ki je za britanski časnik The Times dejal, da Putin ni bil nikoli na tej jahti in da lastnik ni na seznamu sankcij EU zaradi agresije Rusije na Ukrajino. Ni pa izključil možnosti, da gre za ruskega lastnika.

Kapitan je dejal, da je za delo na jahti obvezen podpis pogodbe o nerazkritju informacij, zato podrobnejših informacij ne more izdati.

Novice Na Reki zasegli megajahto ukrajinskega oligarha
Novice Protestniki poskušali zaustaviti superjahto ruskega bogataša #video
jahta Dilbar Ališer Usmanov
Novice Nemčija in Francija zasegli superjahti ruskih oligarhov
Novice Ruski oligarhi svoje superjahte selijo v Črno goro
Ne spreglejte