Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
18.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

proračun Slovenija

Torek, 10. 6. 2014, 18.07

7 let, 2 meseca

Proračun v petih mesecih s 707 milijoni evrov primanjkljaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Državni proračun je v prvih petih mesecih pridelal nekaj nad 707 milijonov evrov primanjkljaja, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašal malo manj kot 1,14 milijarde evrov.

Maja je bil proračun celo v presežku. V državno blagajno se je od januarja do maja nateklo skoraj 3,45 milijarde evrov oz. 17,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Letošnji proračun predvideva primanjkljaj v višini malo več kot milijardo evrov, kar pomeni, da primanjkljaj do konca maja predstavlja že okoli 70 odstotkov načrtovanega letnega. V celotnem letu 2013 je primanjkljaj znašal skoraj 1,54 milijarde evrov.

Ministrstvo je informacijo predstavilo tudi članom komisije DZ za nadzor javnih financ. Državni sekretar na ministrstvu Mitja Mavko je povedal, da je proračun, če bi sklepali le po izvrševanju v petih mesecih, ustvaril nekaj več kot tretjino nižji primanjkljaj. Razlika je skoraj 38 odstotkov.

Meseca maja najboljši rezultat letos Samo v maju je proračun ustvaril 15,1 milijona evrov presežka prihodki nad odhodki, kar je daleč najboljši rezultat letos. Zadnji presežek je ustvaril decembra lani, skoraj 81 milijonov evrov.

Davčni prihodki so v prvih petih mesecih letos dosegli 2,67 milijarde evrov in bili v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 14,7 odstotka. Davki na dohodek in dobiček so bili s 554,6 milijona evrov v medletni primerjavi višji za 64,8 odstotka, davki na blago in storitve pa so bili glede na lansko prvo petmesečje z 2,02 milijarde evrov višji za 5,8 odstotka

Pozitivni učinki ukrepov proti sivi ekonomiji Pri tem ugodno sliko po navedbah ministrstva kažejo na primer prihodki od davka na dodano vrednost, ki so v prvih petih mesecih letos dosegli 1,25 milijarde evrov in bili glede na isto obdobje lani višji za 9,5 odstotka oz. 108 milijonov evrov. To je po pojasnilih ministrstva posledica višje stopnje davka in pa tudi ukrepov vlade za učinkovitejše pobiranje davkov v sklopu paketa ukrepov proti sivi ekonomiji.

Pozitivna so tudi gibanja pri dohodnini, saj so bili prihodki glede na enako obdobje lani višji za 14,9 odstotka in dosegli malo več kot 357 milijonov evrov.

Ne spreglejte