Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
12.42

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

ministrstvo za finance davki ljudske obveznice obveznice

Četrtek, 11. 1. 2024, 12.42

3 mesece, 3 tedne

Prihajajo ljudske obveznice Slovenije: gre za dober posel?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
bankovci evro 200 | Minimalni znesek vpisa bo tisoč evrov, maksimalni pa sto tisoč evrov, pri čemer bo v primeru presežnega vpisa lahko število obveznic, ki bodo dodeljene posameznemu vlagatelju, manjše od vpisanega zneska, vendar ne manj kot tisoč evrov. | Foto STA

Minimalni znesek vpisa bo tisoč evrov, maksimalni pa sto tisoč evrov, pri čemer bo v primeru presežnega vpisa lahko število obveznic, ki bodo dodeljene posameznemu vlagatelju, manjše od vpisanega zneska, vendar ne manj kot tisoč evrov.

Foto: STA

Slovenija bo v začetku februarja izdala tako imenovane obveznice za državljane. Država želi od davkoplačevalcev tako zbrati 250 milijonov evrov, na ministrstvu za finance pa so tudi napovedali, da obresti od obveznic ne bodo obdavčene do višine tisoč evrov.

Ali nameravate kupiti obveznice za državljane?

  • Da.
    14,84 %
    248 glasov
  • Ne.
    77,98 %
    1303 glasov
  • Nisem se še odločil/a.
    7,18 %
    120 glasov
Oddanih 1671 glasov

Ministrstvo za finance je danes napovedalo (dolgo pričakovano?) izdajo obveznic za državljane. Izdane bodo v začetku februarja z ročnostjo treh let, obseg izdaje pa je predviden v višini 250 milijonov evrov. Obrestno mero bodo določili pred objavo obvestila o zbiranju ponudb za vpis obveznice na podlagi ekstrapolacije krivulje donosnosti zakladnih menic in s pribitkom okvirne premije za novo izdajo.

Bitcoin, kripto, borza
Novice Revolucija za bitcoin. Američani na široko odprli vrata v svet kriptovalut.
Nekaj dodatnih informacij so danes razkrili tudi na Financah. Glavna organizatorja vpisa, ki bo po njihovih informacijah potekal od 1. do 16. februarja, naj bi bila NLB in Nova KBM, ponudbe pa bodo zainteresirani vlagatelji oddali tudi pri drugih borznoposredniških družbah. Za nakup obveznic bodo vlagatelji potrebovali trgovalni račun pri eni od borznoposredniških hiš, tako kot to velja tudi za nakupe delnic.

Le za polnoletne

Obveznice bodo lahko kupile le polnoletne fizične osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. "Z osredotočenjem na takšno bazo investitorjev zasledujemo tudi cilj opismenjevanja in seznanjanja fizičnih oseb o varnih naložbenih priložnostih – alternativah bančnim depozitom s poudarkom na varčevanju, ter tudi cilj zaupanja, razvoja in oživitve kapitalskega trga z novimi instrumenti in novo vrsto vlagateljev," so med drugim ob najavi zapisali na finančnem ministrstvu.

Minimalni znesek vpisa bo tisoč evrov, maksimalni pa sto tisoč evrov, pri čemer bo v primeru presežnega vpisa lahko število obveznic, ki bodo dodeljene posameznemu vlagatelju, manjše od vpisanega zneska, vendar ne manj kot tisoč evrov.

Lani je podobne ljudske obveznice že izdala južna soseda Hrvaška. Marca je s prodajo obveznic državljanom po obrestni meri 3,65 odstotka zbrala 1,3 milijarde evrov, nato pa izvedla tudi prodajo zakladnih menic za državljane in tako zbrala dodatnih 1,1 milijarde evrov. Na Financah so spomnili, da vlagatelji na Hrvaškem za nakup obveznic niso potrebovali trgovalnega računa, prav tako pa obresti niso bile obdavčene.

Brez davkov do …

"Izdaja je bila sicer načrtovana že lani, vendar je bila zaradi novih okoliščin glede ocene bruto domačega proizvoda (BDP) za leto 2023, prilivov iz Mehanizma za okrevanje in odpornost, višine likvidnih sredstev proračuna ter zaradi doseganja ciljne višine dolga sektorja države v višini 69,9 odstotka BDP za leto 2023 sprejeta odločitev o zamiku izdaje v letošnje leto," so sporočili z ministrstva, kjer so tudi izpostavili davčne odpustke za kupce obveznic. Obresti od obveznic, skupaj z obrestmi iz denarnih depozitov, namreč ne bodo obdavčene do višine tisoč evrov.

Klemen Boštjančič
Novice Vlada in sindikati podpisali dogovor o delni uskladitvi plač z inflacijo
Inflacija
Novice Letna inflacija v območju z evrom decembra navzgor na 2,9 odstotka
Ne spreglejte