Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 10. 2014,
9.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

izvoz

Torek, 21. 10. 2014, 9.26

6 let, 7 mesecev

Podjetja se morajo s tujino več kot samo spogledovati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski trg za številna ambiciozna podjetja hitro postane premajhen. Danes brez spogledovanja s tujino v podjetništvu skoraj ne gre. Pot v tujino je s pravo pomočjo lahko malo manj trnova.

Svet ponuja ogromno priložnosti za slovenske podjetnike, ki se morajo zaradi majhnosti slovenskega trga spogledovati tudi s tujino. V današnjem času brez mednarodnega pogleda ne gre. Podjetja bodo s svojim izdelkom ali storitvijo lažje prodrla na tuje trge, če se bodo tega lotila v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija, kot če bi se prodora v tujino lotila sama. Agencija SPIRIT Slovenija namreč podjetnikom ponuja brezplačno pomoč pri vstopu in poslovanju na tujih trgih.

Imam podjetje, rad bi, da mi uspe v tujini. Kako?

Premišljen in načrtovan nastop na tujih trgih poveča uspešnost poslovanja podjetja v mednarodnem okolju in zmanjšuje možnost napak in nepredvidenih stroškov. Z odločitvijo za izvoz bodo podjetja razpršila poslovno tveganje, postala bolj odprta za nove ideje, proizvode, storitve in pridobila nova znanja ter sposobnosti.

Sedem nasvetov za prodor na tuje trge:

Osredotočite se na trg, ki največ obljublja. Uspešna podjetja se osredotočajo na en tuji trg naenkrat in šele po uspehu na prvem trgu se osredotočijo na naslednjega.

Učite se od podjetij z izkušnjami. Pogovorite se s slovenskimi podjetji, ki jim je uspelo na vašem ciljnem trgu. Mnoga bodo pripravljena deliti z vami svoje izkušnje.

Predvidite potrebna finančna sredstva. Raziskovanje tujega trga lahko traja dalj časa in stane več od pričakovanega. Bodite pripravljeni na dodatne stroške za raziskavo trga, lansiranje proizvoda in za osebne obiske.

Pripravite se na povpraševanje. Bodite pripravljeni zadovoljiti povečano povpraševanje kot posledico uspešnega izvoza. Ne pozabite načrtovati, kako boste prilagodili svoj proizvod ali storitev potrebam in okusu ciljnih trgov.

Opravite osebno srečanje. Telefonski pogovori in elektronska pošta so odlični za začetno navezovanje poslovnih stikov, kasneje pa je najbolj učinkovito osebno srečanje.

Proučite trg in kulturo. Poslovne navade in načini poslovanja se na posameznih trgih razlikujejo. Za uspešno poslovanje jih morate preučiti in upoštevati.

Postavite realna pričakovanja. Razvijanje tujega trga je dolgoročna obveza. Za to so potrebni čas, napor in sredstva. Bodite pripravljeni na dolgo pot in vztrajajte.

Dobre priprave bodo zmanjšale tveganja in povečale verjetnost uspeha na tujih trgih. Zato preučite povpraševanje po svojih izdelkih, konkurente ter pravne in druge vidike mednarodnega poslovanja. Pri tem pa ne pozabite na vrsto storitev, ki vam jih nudi Javna agencija SPIRIT Slovenija, saj vam lahko olajšajo vaše mednarodno poslovanje ne glede na to, ali ste začetnik v izvozu ali pa ste na tujih trgih že prisotni.

Ne spreglejte