Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2015,
13.14

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zdravko Počivalšek

Petek, 13. 3. 2015, 13.14

7 let, 3 mesece

Počivalšek: Da še ni zgrajen niti kilometer ceste tretje razvojne osi, je tragedija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Da vsa leta do zdaj še niso zgradili niti kilometra ceste tretje razvojne osi, je nesprejemljivo in tragedija, je na srečanju z metliškimi podjetniki dejal minister Zdravko Počivalšek.

Pomen cestne osi, ki povezuje podjetja s skupnim letnim prihodkom približno 17 milijard evrov, je za ministra Zdravka Počivalška enak pomenu drugega tira primorske železnice.

Zakonodajo treba bolj materialno podpreti Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je po srečanju z metliškimi gospodarstveniki in tamkajšnjim županom Darkom Zevnikom poudaril, da je za razvojni preboj Pokolpja "treba materialno bolj podpreti zakonodajo, ki rešuje pomoč gospodarskim družbam tamkajšnjega območja".

Gre za razvojni program Pokolpje, katerega dosežke v zadnji finančni perspektivi, čeprav ni dosegel vseh zastavljenih ciljev, je ocenil za korektne in dobre. To pa po njegovem kaže, da bi ga bilo smiselno v novi finančni perspektivi nadaljevati.

Brezposelnost treba spraviti pod 17 odstotkov Minister verjame, da bodo v novi razvojni perspektivi zmogli toliko moči, da bodo zakonodajo, ki govori o obsegu pomoči Pokolpju, uresničili do te mere, da bodo stopnjo območne nezaposlenosti spravili pod 17 odstotkov.

To tudi pomeni, da mora vlada za Pokolpje zagotoviti več denarja in s podporo razvojnim projektom tamkajšnjim podjetjem omogočiti novo zaposlovanje. Program je treba podaljšati, prilagoditi in podpreti z realnimi finančnimi sredstvi, je dodal minister.

Glede ceste tretje razvojne osi je še dejal, da je prometna povezava za razvoj območij, kot je Pokolpje, izrazito pomembna. Ravno zaradi tega si bodo v vladi prizadevali, da bi se glede tega projekta zgodil premik. Začetka gradnje sicer ne more napovedati, če pa bo imel pri tem kaj besede, bodo gradnjo omenjene ceste začeli prej, je opozoril.

V vladi se bodo problema in ponovnega razmisleka o ukrepih za prvi korak na področju ceste tretje razvojne osi lotili resno, je še zagotovil minister Počivalšek.

Poldrugi milijon evrov pomoči za Belokranjce premalo Kot je povedal metliški župan Zevnik, so ministra opozorili, da v Beli krajini niso zadovoljni s tem, da je za program Pokolpje letos razpisano le poldrugi milijon evrov. Minister pa jim je pojasnil, da so tako majhno vsoto zagotovili zaradi varčevanja in v času, ko je zaradi odstopa prejšnjega ministra gospodarsko ministrstvo vodil finančni minister Dušan Mramor.

Ministra, ki se pomembnosti ceste tretje razvojne osi zaveda, so opozorili tudi na slabo prometno povezanost, na visoke obdavčitve in posledično nekonkurenčnost belokranjskih podjetij, je še povedal Zevnik.

Ne spreglejte