Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 8. 2023,
12.00

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

zaposlovanje proizvodnja recesija Nemčija

Torek, 29. 8. 2023, 12.00

8 mesecev

Nemčiji letos grozi padec BDP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Volkswagen ID proizvodnja tovarna | Strokovnjaki iz inštituta DIW večjih odpuščanj ne napovedujejo, poudarjajo pa, da bodo brezposelni težje našli nove zaposlitve. | Foto Reuters

Strokovnjaki iz inštituta DIW večjih odpuščanj ne napovedujejo, poudarjajo pa, da bodo brezposelni težje našli nove zaposlitve.

Foto: Reuters

Nemški bruto domači proizvod (BDP) se bo letos skrčil do 0,5 odstotka, in to zaradi visokih obrestnih mer, še vedno visokih cen energentov in šibkega izvoza, ki hromijo nemško gospodarstvo, v svoji najnovejši napovedi po poročanju tiskovne agencije dpa navaja gospodarski inštitut DIW.

Po pojasnilih inštituta na tradicionalno izvozno usmerjeno gospodarstvo obenem vplivajo geopolitični pretresi, kot sta vojna v Ukrajini in napeti odnosi Zahoda s Kitajsko.

Visok delež energetsko intenzivne industrije v državi pa pomeni, da bolj kot druge države nosi tudi breme obstoječih tveganj v dobavnih verigah in stroškovnih šokov, gospodarsko rast pa upočasnjuje tudi visoka inflacija, so dodali avtorji poročila.

Nemško gospodarstvo
Novice Bundesbank: Nemško gospodarstvo bo poleti stagniralo

Po njihovi oceni se bo v tretjem in zadnjem četrtletju letos gospodarska aktivnost zmanjšala in konec leta dosegla približno enako raven kot ob koncu leta 2019.

Večjih odpuščanj ne napovedujejo

Strokovnjaki iz inštituta DIW letos pričakujejo, da se bo število brezposelnih v povprečju povzpelo na 2,58 milijona, kar je za 160 tisoč več kot lani, s tem pa bi se stopnja brezposelnosti dvignila na 5,5 odstotka. Ob tem večjih odpuščanj ne napovedujejo, poudarjajo pa, da bodo brezposelni težje našli nove zaposlitve.

Stopnja inflacije pa se bo v skladu z napovedmi inštituta letos ustavila malenkost pod ravnjo iz prejšnjega leta, in sicer pri 6,5 odstotka, še poroča dpa.

Nemško gospodarstvo
Novice Nemška gospodarska združenja svarijo pred globoko krizo
Nemški parlament
Novice Nemško gospodarstvo v drugem četrtletju stagnira
Ne spreglejte