Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
13.46

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Natisni članek

BDP gospodarstvo Nemčija

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 13.46

1 leto, 1 mesec

Bundesbank: Nemško gospodarstvo bo poleti stagniralo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38
Nemško gospodarstvo | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Nemško gospodarstvo bo v tretjem četrtletju najverjetneje stagniralo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes ocenila nemška centralna banka Bundesbank. Inflacija naj bi se zaradi upadajočih cen energentov v prihodnjih mesecih znižala.

"V tretjem četrtletju bo nemška gospodarska aktivnost verjetno spet ostala večinoma nespremenjena," so v danes objavljenem mesečnem poročilu zapisali v banki.

Gospodarstvo v Nemčiji stagnira od drugega letošnjega četrtletja, potem ko je pozimi za kratek čas zdrsnilo v tehnično recesijo. Bruto domači proizvod (BDP) se je namreč v zadnjem četrtletju lani in v prvem četrtletju letos na četrtletni ravni zmanjšal.

Centralna banka s sedežem v Frankfurtu je v poročilu obenem napovedala, da se bo inflacija v Nemčiji v prihodnjih mesecih zaradi padajočih cen energentov še naprej zniževala. Vendar bo zaradi rasti plač na dolgoročno ostala nad dvema odstotkoma.

Bundesbank je za vse leto Nemčiji napovedala šestodstotno inflacijo, za leto 2024 pa 3,1-odstotno inflacijo.

Na račun nižje inflacije, stabilnih podatkov o zaposlovanju in višjih plač se bo zasebna potrošnja med letošnjim julijem in septembrom verjetno okrepila. Šibko povpraševanje tujine po nemškem blagu pa bo verjetno še naprej obremenjevalo industrijsko proizvodnjo, še navaja dpa.

Ne spreglejte