Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2011,
7.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pivovarna Laško Mercator nadzorni svet

Četrtek, 19. 5. 2011, 7.02

7 let, 2 meseca

Pivovarna Laško pristopa h konzorciju za skupno prodajo Mercatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadzorniki Pivovarne Laško so podprli predlog uprave družbe, da laška pivovarna pristopi h konzorciju za skupno prodajo Mercatorja.

Laščani podpis sporazuma o konzorciju, v katerem bodo sodelovale tudi banke, lastnice delnic največje slovenske trgovske družbe, pričakujejo do 10. junija. V Laškem pričakujejo še, da bo konzorcij prodal vsaj 50 odstotkov delnic Mercatorja, je po seji nadzornikov povedal predsednik nadzornega sveta družbe Vladimir Malenković.

Družbe Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska, ki imajo v Mercatorju skupaj 23,34-odstotni lastniški delež, sicer skladno z odločbo urada za varstvo konkurence trenutno ne smejo prosto razpolagati z deležem v največjem slovenskem trgovcu. Varuh konkurence je razpolaganje z delnicami Mercatorja omejil tudi bankam NLB, NKBM, Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska Banka in Banka Koper.

Osnutek o prodaji naj ne bi omejeval konkurence Banke so še pred odločbo urada skupaj z nekaterimi finančnimi družbami pripravile osnutek sporazuma o skupni prodaji Mercatorja. Varuh konkurence je v tem tednu ugotovil, da naj osnutek dogovora o prodaji večine Mercatorja ne bi omejeval konkurence, kar pomeni, da bi se konzorcij lahko lotil skupne prodaje.

Devet nezavezujočih ponudb za Fructal Malenković je dejal tudi, da je za prodajo Fructala prispelo devet nezavezajočih ponudb, nadaljnje aktivnosti pri prodaji družbe iz Ajdovščine pa bodo dinamične in bodo šle v smeri zbiranja zavezujočih ponudb.

Skupščina delničarjev bo 24. junija Na vprašanje, koliko kandidatur je prispelo za člana nadzornega sveta, ki bo zastopal interese kapitala, je odgovoril, da so prejeli 24 prijav. Nominacijska komisija je vse prijave pregledala, nadzorniki pa bodo skupščini delničarjev predlagali, da v nadzorni svet laške pivovarne, ki je po statutu šestčlanski, vendar so v njem za zdaj le trije člani, imenuje dva nova člana. Svet delavcev pa bo svojega drugega člana predlagal po skupščini, ki bo 24. junija.

Zorko pričakuje podporo oblikovanju pogodbenega koncerna Na skupščini bodo med drugim odločali tudi o predlogu oblikovanja pogodbenega koncerna, ki ga je na lanski skupščini kljub 65-odstotni podpori zavrnila Nova Ljubljanska banka ter o dokapitalizaciji pivovarne. Prvi mož pivovarne Dušan Zorko pričakuje, da bo skupščina letos podprla ta predlog.

Laško in Union plačujeta do dva milijona evrov obresti mesečno Glede reprograma posojil Pivovarni Laško je Zorko pojasnil, da noben reprogram ni optimalen, ker je treba plačati obresti. Pivovarni Union in Laško tako vsak mesec za plačilo obresti namenita od 1,8 do dva milijona evrov, zapadlost posojil pa je vsakodnevna.

Zorko meni, da je skupino Pivovarno Laško možno stabilizirati kljub visokim obrestim za reprogram tudi z reprogramom že najetih posojil in dokapitalizacijo. Skupina Pivovarna Laško ima 420 milijonov evrov posojil, od tega jih je 30 odstotkov dolgoročnih. Junija pa bodo zapadla v poplačilo posojila, ki so bila najeta za nakup Mercatorja, pravi Zorko.

"Potrebovali bi 109 milijonov evrov svežega kapitala" Pojasnil je, da bi za saniranje skupine potrebovali 109 milijonov evrov svežega kapitala, kljub temu pa bodo skupščini predlagali nekoliko nižjo številko, ki bo omogočila preživetje skupine Pivovarna Laško.

Letos bistveno boljši poslovni rezultati kot lani Na seji so se seznanili tudi s četrtletnimi poslovnimi izidi Pivovarne Laško. Kot so sporočili iz družbe, sta skupina in matična družba v prvem trimesečju v primerjavi z enakim obdobjem lani dosegli bistveno boljše poslovne rezultate.

Dobiček višji za 20 odstotkov Skupina Pivovarna Laško je tako v prvem četrtletju skupaj prodala 841.000 hektolitrov pijač in tako za 6,5 odstotka presegla prodane količine iz enakega lanskega obdobja. Dobiček iz poslovanja je bil z 2,58 milijona evrov za 20,3 odstotka višji kot v enakem obdobju lani, EBITDA pa je bil s 4,2 milijona evrov v medletni primerjavi višji za 9,6 odstotka.

Na podlagi doseženih poslovnih rezultatov v obdobju, ki ne velja za sezono za prodajo pijač, v matični družbi in skupini z optimizmom pričakujejo sezonsko obdobje.

Ne spreglejte