Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2016,
16.06

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Natisni članek

Paloma Abris Capital

Četrtek, 2. 6. 2016, 16.06

6 let, 11 mesecev

Paloma po Abrisovem odhodu: Želimo resnega investitorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

1

Paloma po besedah prvega moža Tadeja Gosaka posluje stabilno in dobro. "Dejstvo je, da imamo zastarano opremo in dolg, zato za razvoj in rast potrebujemo svež kapital. Želimo si resnega investitorja," je dejal po uradnem obvestilu družbe Abris Capital, da odstopa od prevzema.

"Na podlagi tega bosta uprava in nadzorni svet družbe skupaj s finančnim in pravnim svetovalcem preučila možnosti nadaljnjih korakov," so danes sporočili iz družbe. "Paloma ima močno lastno blagovno znamko in strokovno znanje, zato si bo vodstvo še naprej prizadevalo, da pridobi kapital za razvoj," so zagotovili ter dodali, da jim je uspelo znižati obseg obveznosti do dobaviteljev in da redno pokrivajo tekoče obveznosti.

Odstopili, ker niso bili izpolnjeni vsi pogodbeni odložni pogoji za dokapitalizacijo

Poljski sklad Abris je družbi Paloma in Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki je v njej prodajal 71-odstotni delež, sporočil, da namerava odstopiti od pogodbe o dokapitalizaciji družbe v vrednosti 15 milijonov evrov in nato od prevzema proizvajalca higienskega papirja iz Sladkega Vrha. Kot razlog je navedel, da na zadnji rok 27. maja niso bili izpolnjeni vsi pogodbeni odložni pogoji za dokapitalizacijo.

Mali delničarji še naprej želijo, da bi podjetje prevzel slovaški Eco Invest. | Foto: Mali delničarji še naprej želijo, da bi podjetje prevzel slovaški Eco Invest.

SDH še ni obupal

Vodstvo SDH je po novici, ki jo je Abris objavil v sredo, danes zapisalo, da od uprave sladkogorske tovarne papirja pričakuje, da bo ta kljub odstopu poljskega finančnega sklada Abris Capital preučila vse možnosti za uspešen konec postopka. Če bo postopek končan neuspešno, so v SDH napovedali prodajo svojih delnic Palome na javni dražbi.

Slovaška ponudba še vedno na mizi

Srž zapleta z dokapitalizacijo Palome je v tem, da je SDH za novega lastnika Palome, ki bi jo tudi dokapitaliziral v višini 15 milijonov evrov, izbral poljski sklad Abris, ne slovaškega Eco Investa. Ta je na ciljni črti ponujal boljšo ceno in zanj so na skupščini navijali mali delničarji. Izvedbo povečanja osnovnega kapitala družbe so nato zavrli sodni postopki.

Ob tem Paloma vseskozi poudarja, da nujno potrebuje svež investicijski kapital, ki bi zagotovil tehnološko prestrukturiranje in nov razvojni ciklus, saj je to osnova za ohranitev okoli 700 delovnih mest in razvoj podjetja. Po drugi strani Nevena Tea Gorjup oz. njena družba Nevija, ki zastopa male delničarje, zagotavlja, da je ponudba slovaškega Eco Investa še vedno na mizi in še vedno boljša kot Abrisova.

Ne spreglejte