Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
10.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

OECD

Torek, 9. 4. 2013, 10.32

7 let, 2 meseca

OECD ne vidi potrebe po slovenski prošnji za pomoč (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ocenjuje, da Slovenija trenutno ne potrebuje finančne pomoči iz evrskih mehanizmov, saj lahko sama izpolnjuje svoje obveznosti.

Namestnik generalnega sekretarja OECD, nekdanji belgijski premier Yves Leterme, je ob tem poudaril, da mora država nadaljevati po poti reform. Leterme je spomnil, da se je Slovenija do zdaj kljub povišani ceni zadolževanja uspela refinancirati na trgu in je kljub težavnim razmeram brez težav poravnavala svoje obveznosti. "Ni potrebe, da bi v bližnji prihodnosti v to dvomili" V OECD zato na podlagi ocen in razpoložljivih podatkov trenutno ne vidijo potrebe po razmišljanju o mednarodni pomoči, saj Slovenija lahko izpolnjuje svoje finančne obveznosti. "Ni potrebe, da bi v bližnji prihodnosti v to dvomili," je povedal Leterme. Belgijec je v luči špekulacij na finančnih trgih, da bi Slovenija utegnila biti naslednja članica evrskega območja v vrsti za pomoč, tudi jasno povedal, da primerjave Slovenije z drugimi ranljivimi državami evrskega območja niso primerne. Prepričan je, da je Slovenija država "z veliko potenciala za zmago v boju za boljšo prihodnost". Veliko dobrih odločitev je bilo po ugotovitvah OECD že sprejetih, a treba je določene ukrepe še poglobiti, okrepiti in predvsem izvesti. "Treba je nadaljevati v začrtani smeri" Zato je po Letermovih besedah treba nadaljevati z reformami in ukrepanjem, da se bo v državi obnovila rast. Med nalogami je izpostavil sanacijo bank, krepitev vzdržnosti javnih financ in izvedbo ter poglobitev strukturnih reform. "Treba je nadaljevati v začrtani smeri," je bil jasen. V OECD ugotavljajo, da letos uveljavljena pokojninska reforma sicer predstavlja korak naprej, a so za stabilizacijo javnega dolga potrebne še bolj pogumne spremembe. Leterme je omenil, da bo javnofinančno vzdržnost mogoče doseči tudi s spremembami na področju porabe za socialo.

V organizaciji so izpostavili še, da je kriza v državi tako huda, da ni verjetno, da bo država kmalu ujela bolj razvite države OECD. Leterme je zatrdil, da konkurenčnost - tudi zaradi obsežnega državnega lastništva in prešibkega varuha konkurence - ni zadostna, da bi lahko pognala rast. Tudi trg dela ni dovolj prožen, četudi je na tem področju po sprejetju reforme pričakovati izboljšanje, je dodal.

Za bolj učinkovit postopek razdolževanja gospodarstva v OECD pozivajo k izboljšanju insolvenčne zakonodaje, zato da bodo trenutno zelo zamudni postopki hitrejši in da se bodo laže ohranila zdrava jedra podjetij. Nadzor Banke Slovenije pa bi moral biti bolj proaktiven in konservativen. Pristojnosti Banke Slovenije pri kriznem upravljanju in razreševanju težav v bankah bi bilo treba okrepiti.

Konsolidacijo javnih financ bi v organizaciji med drugim izvajali s krčenjem socialnih transferov za družine z visokimi prihodki. Poleg tega bi še naprej zniževali transfere za brezposelne in jih tako skušali bolj motivirati za iskanje dela. Javnofinančne izdatke bi razbremenili tudi s spremembami na področju standardov in normativov v vrtcih in srednjih šolah. Poleg tega bi uvedli univerzalne šolnine, pri čemer bi morala biti na voljo tudi posojila in jamstva zanje. V OECD Sloveniji svetujejo še nadaljnjo racionalizacijo košarice pravic javnega zdravstvenega zavarovanja ter hitrejši prehod iz bolnišnične v ambulantno nego. Prispevek za zdravstveno zavarovanje bi moral biti po njihovem mnenju vezan tudi na študentsko delo, pokojninsko reformo pa bi bilo treba še zaostriti.

Minister za finance Uroš Čufer je trenutne razmere ponazoril z besedami, da ima Slovenija domačo nalogo, ki jo mora izvesti hitro, kakovostno in uspešno. "To bomo tudi naredili," je zagotovil. Kot prioriteti je izpostavil zagon gospodarstva skozi sanacijo bank in pomoč pri razdolževanju gospodarstva ter konsolidacijo javnih financ s poudarkom na dolgoročnih ukrepih, in to predvsem na strani porabe, a tudi pri prihodkih. Ob tem je opozoril na pravilno ravnotežje med kratkoročnimi ukrepi, ki so trenutno prednostni, in dolgoročnimi reformami. Z večino priporočil OECD se strinja in meni, da v veliki meri ne odstopajo od analize vlade pri pripravi programa stabilnosti, v katerem bodo navedeni ključni ukrepi.

Viceguvernerka Mejra Festić: Slovenija ni primerljiva s Ciprom Na vprašanje novinarja britanskega tednika Economist o potrebi po slovenski prošnji za pomoč je odgovorila tudi viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić. Glede na to, da so se špekulacije pojavile po zaostritvi ciprske krize, je pojasnila, da Slovenija ni primerljiva s Ciprom. Denarne vloge v Sloveniji tako predstavljajo 40 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), na Cipru pa 300 odstotkov BDP.

Skupna bilančna vsota slovenskih bank je pri 135 odstotkih BDP, na Cipru pa pri 800 odstotkih BDP. Ob tem je opozorila še na visok presežek na tekočem računu plačilne bilance, ki se še povečuje. Glede gibanja denarnih vlog v bankah je pojasnila, da trend ne kaže na njihovo zmanjševanje.

Prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič pa je povedal, da Slovenija izvozi osemkrat več kot Ciper in da izvozno gospodarstvo predstavlja močan temelj slovenske ekonomije. Izvozno gospodarstvo pa ob tem deli ocene OECD. Želeli bi si, da priporočila OECD dobijo konkretnejšo obliko v slovenskih dokumentih in postanejo del ekonomske politike. Zato Hribar Milič upa, da bo poročilo motivacija za izvedbo prepotrebnih in hitrih reform.

Ne spreglejte