Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2012,
19.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kmetijstvo

Sreda, 9. 5. 2012, 19.58

7 let, 2 meseca

Odbor za kmetijstvo za več slovenske zelenjave na trgovskih policah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje se je seznanil s stanjem in razvojnimi možnostmi zelenjadarstva v Sloveniji.

Člani odbora in strokovnjaki so se strinjali, da je prava pot v večjem povezovanju in boljši organiziranosti pridelovalcev zelenjave, zavzeli pa so se tudi za več slovenske zelenjave na trgovskih policah.

Kmetijske zadruge pozvali k organiziranemu tržnemu nastopu Člani odbora so sprejeli več sklepov. Ministrstvu za kmetijstvo in okolje so med drugim predlagali, da prouči možnosti za rast in razvoj lokalnih tržnic, proizvajalce zelenjave in kmetijske zadruge pa so pozvali k organiziranemu tržnemu nastopu in ministrstvu za kmetijstvo predlagali, da s svojimi ukrepi podpre prizadevanja na tem področju.

Odbor je ministrstvo za kmetijstvo tudi pozval, da v program razvoja podeželja za obdobje 2014-2020 vključi ukrepe za krepitev trga kmetijskih pridelkov, zavezal pa se je tudi, da bo o temi zelenjadarstva letos opravil še eno razpravo, da bi ugotovili dosežen napredek na tem področju.

Delež samooskrbe z zelenjavo se je v zadnjih letih močno znižal Predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), ki je bila pobudnica razprave, so poudarili, da je spodbujanje zelenjadarstva v Sloveniji zelo pomembno, saj se je delež samooskrbe z zelenjavo v zadnjih letih močno znižal - v letu 2010 je znašal le 31 odstotkov.

V zelenjadarstvu velik potencial za ustvarjanje novih delovnih mest Predsednik komisije za zelenjadarstvo pri KGZS Ivan Bučar je opozoril, da je samooskrba z zelenjavo v Sloveniji sramotna in da bi se morali nad tem zamisliti vsi. V zelenjadarstvu vidi tudi velik potencial za ustvarjanje novih delovnih mest, ki jih Slovenija potrebuje.

Na KGZS poudarjajo, da so nujni različni ukrepi, ki bodo predstavljali podporo pridelovalcem zelenjave, zato so predlagali, da se v programu razvoja podeželja v novem programskem obdobju 2014-2020 za področje zelenjadarstva uvede nov podukrep kmetijsko-okoljskih plačil za pridelavo zelenjadnic brez herbicidov.

Odvisnost od uvoza zelo velika Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je poudaril pomen dobre organiziranosti in povezanosti pridelovalcev zelenjave. Tudi on je opozoril, da je samooskrba z zelenjavo zelo nizka, odvisnost od uvoza pa je zelo velika. Strinjal se je, da je na tem področju veliko priložnosti za nova delovna mesta.

"Pri končnem kupcu konča premalo zelenjave, pridelane v Sloveniji" "Za slovensko zelenjavo velja alarm. Zakaj alarm? Ker je zelenjave premalo in še to, kar imamo, ne moremo prodati," pa je bil oster podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Franc Kučan. Največji problem vidi v tem, da pri končnem kupcu konča premalo zelenjave, pridelane v Sloveniji.

Kučan je opozoril tudi, da organizacije slovenskih pridelovalcev med seboj niso dovolj povezane, kritičen pa je bil tudi do trgovcev. "Nekateri enostavno ne morejo priti v trgovino, zmeraj se išče neka malenkost, samo da te odrinejo," je dejal in menil, da bi morala imeti vsaka trgovina posebno polico, namenjeno slovenski hrani.

Pridelovanje zelenjave "dvakrat suženjsko delo" Člani odbora so pridelovalcem zelenjave izrazili veliko podporo. Katarina Hočevar (Državljanska lista) in Janko Veber (SD) sta opozorila tudi na problem namakanja, ki ga doslej nismo dobro izkoristili. "Dejstvo je, da se zelenjadarstva ne moremo iti brez ustreznega namakanja," je dejala Hočevarjeva. Roman Žveglič (SLS) je ob tem dejal, da je pridelovanje zelenjave "dvakrat suženjsko delo" - za to je potreben velik napor, znesek, ki pristane na tekočem računu, pa je majhen.

Gašpar Gašpar Mišič (Pozitivna Slovenija) pa je opozoril, da bi morali pozornost posvetiti tudi krepitvi trga kmetijskih pridelkov in ustvarjanju pogojev, ki bodo kmetu omogočili, da bo svoje izdelke lahko prodal. Zavzel se je tudi za večjo povezavo med kmetijstvom in turizmom. "V turizmu ne moremo mimo slovenskega kmeta in zdrave hrane," je prepričan.

V drugem delu seje so člani odbora obravnavali tudi problematiko obdavčitve ribičev iz naslova trajne ukinitve ribolovnih dejavnosti. Na KGZS so predlagali, da se premije za razrez ribolovnih plovil, za kar so predvidena tudi evropska sredstva, ne obravnavajo kot dohodek in so oproščene plačila dohodnine.

Gašpar Mišič: Napad na slovenske ribiče Medtem ko ministrstvo za kmetijstvo podpira ribiče, na ministrstvu za finance takšnemu predlogu nasprotujejo in poudarjajo, da predlagane rešitve v okviru zakonodaje ni mogoče uveljavljati. Gašpar Mišič je predstavnikom ministrstva za finance zato očital, da so "bolj papeški od papeža" in da gre za "napad na slovenske ribiče". Odbor je sprejel dva sklepa, s katerima je pozval k rešitvi nastalega zapleta.

Ne spreglejte