Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2013,
15.04

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Pivovarna Laško NLB

Četrtek, 20. 6. 2013, 15.04

7 let, 8 mesecev

Novi nadzorniki Pivovarne Laško imenovani po nasprotnem predlogu NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Delničarji Pivovarne Laško so na skupščini po nasprotnem predlogu NLB v nov nadzorni svet imenovali Enza Smrekarja, Petra Groznika, Gorana Brankoviča in Jožeta Bajuka.

Dosedanji nadzornik Borut Jamnik, sicer predsednik uprave Modre zavarovalnice, je svojo kandidaturo umaknil. Za nadzorni svet so po prvotnem predlogu nadzornega sveta kandidirali trenutni prvi nadzornik Vladimir Malenković, Borut Bratin, že omenjeni Groznik, nekdanji prvi mož Adrie Airways Klemen Boštjančič, Simon Čadež in Alenka Podbevšek.

Na prvotni predlog o imenovanju novih nadzornikov so nasprotni predlog podali še nekateri delničarji, med njimi tudi mali delničarji, vendar je skupščina vse predloge zavrnila. Novi nadzorniki so imenovani za mandatno obdobje od 1. septembra letos do 31. avgusta leta 2017.

Na skupščini so se delničarji seznanili tudi z informacijo, da je lanska čista izguba znašala 18,5 milijona evrov, pokrili pa so jo iz dobička iz poslovanja iz preteklih let v višini skoraj 860.000 evrov, iz drugih rezerv iz dobička v višini dobrih 232.000 evrov ter iz kapitalskih rezerv v višini 17,4 milijona evrov.

Že četrtič pa so delničarji, med katerimi prevladujejo banke upnice, glasovali proti dokapitalizaciji, ki sta jo uprava in nadzorni svet predlagala v višini 36,5 milijona evrov.

Delničarji so upravi in nadzornemu svetu podelili razrešnice za poslovno leto 2012, za letošnjega revizorja pa je imenovana revizijska družba Ernst&Young iz Ljubljane.

Zorko upa, da bo do prodaje Mercatorija prišlo leta 2014 Tudi na skupščini je predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko izrazil upanje, da bo prišlo do prodaje Mercatorja, saj bi skupina Laško za 23,4-odstotni delež v tej trgovski družbi iztržila okoli 105 milijonov evrov, kar bi zadolženost skupine znižalo na nekaj več kot 200 milijonov evrov. Prodajo Mercatorja Zorko pričakuje v prvem četrtletju leta 2014.

Zorko je tudi pojasnil, da so pripravili več scenarij razdolževanja skupine, ob tem je tudi poudaril, da je njihov cilj najti strateškega partnerja za skupino Laško. Dejal je tudi, da so najeli svetovalce za prodajo tistih segmentov skupine, ki jih doslej niso uspeli prodati.

Na vprašanje, kako komentira novo sestavo nadzornega sveta, je Zorko odgovoril, da je to stvar lastnikov.

Ne spreglejte