Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2015,
11.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NLB

Petek, 28. 8. 2015, 11.24

7 let, 2 meseca

NLB Skupina v polletju s 53,4 milijona evrov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova Ljubljanska banke d. d. (NLB) je v prvem letošnjem polletju ustvarila 40,1 milijona evrov čistega dobička, potem ko je v enakem obdobju lani dobiček dosegel 35,8 milijona evrov.

Na ravni skupine NLB se je čisti dobiček v polletju ustavil pri 53,4 milijona evrov, kar je 57 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. NLB je sicer v polletju ustvarila 178,6 milijona evrov čistih prihodkov, kar je štiri odstotke manj kot v lanskem prvem šestmesečju. Se je pa istočasno kar za 20 odstotkov zmanjšal obseg rezervacij in oslabitev. Dosegel je 42,8 milijona evrov.

Na ravni skupine NLB so čisti prihodki z 243,6 milijona evrov za tri odstotke zaostajali za doseženim v lanskem prvem polletju. Oslabitve in rezervacije pa so bile z 41 milijoni evrov za 38 odstotkov manjše kot v lanskih prvih šestih mesecih.

Obrestna marža skupine je trenutno še na zadovoljivi ravni Poslovni izid pred oslabitvami in rezervacijami je tako na ravni banke v letošnjem prvem polletju dosegel 86,2 milijona evrov, kar je tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Na ravni skupine pa je bil z 98,6 milijona evrov za dva odstotka nižji kot v obdobju od januarja do junija lani. Oslabitve in rezervacije so bile medtem na ravni skupine z 41 milijoni evrov za 38 odstotkov manjše kot v lanskih prvih šestih mesecih.

Obrestna marža skupine je trenutno še na zadovoljivi ravni, a jo bo po mnenju vodstva banke težko vzdrževati, če se razmere v makroekonomskem okolju ne bodo izboljšale. Prav tako bo v še vedno zahtevnih gospodarskih razmerah v Sloveniji težko vzdrževati obseg obrestnih prihodkov. Zato skuša banka izpad nadomestiti z dvigom obrestnih marž v ostalih državah.

Nadzorniki: Poslovanje NLB je nad pričakovanji Z rezultati se je v četrtek že seznanil nadzorni svet banke. Ocenil je, da je bilo poslovanje NLB in njene skupine v polletju nad pričakovanji, za drugo polovico leta pa v banki napovedujejo počasnejšo dinamiko ustvarjanja dobička. Prav tako ni nujno, tako pravijo v banki, da bo tudi v drugem polletju moč v enaki meri izboljšati sliko na področju slabitev in rezervacij.

Ne spreglejte