Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2022,
8.53

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,52

79

Natisni članek

Zdravko Počivalšek SDH Kad Sava turizem

Ponedeljek, 21. 2. 2022, 8.53

2 leti, 1 mesec

SDH bo uveljavil predkupno pravico za Sava Turizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,52

79

Porotorž hotel bernardin sava turizem

"Kar se tiče uveljavljanja predkupne pravice za hotele Sava prav zdaj poteka dopisna seja vlade o predlogu, da se dokapitalizira Slovenski državni holding (SDH) za vsoto, ki mu bo omogočila, da uveljavi predkupno pravico,"  je predsednik vlade Janez Janša povedal na novinarski konferenci ob današnjem srečanju z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom v Lendavi. Vlada sicer zahteva tudi forenzično preiskavo poslov Save.

O tem naj bi danes zvečer znova razpravljal tudi nadzorni svet Kapitalske družbe (KAD) je še povedal Janša in dodal, da upa, da bo tudi tam sprejeta podobna odločitev.

Nadzorni svet KAD je nato zvečer dal soglasje k uveljavitvi predkupne pravice.

Kot so kasneje sporočili z ministrstva za finance, je vlada danes na dopisni seji SDH zagotovila sredstva za odkup deleža v družbi Sava, ki ga prodaja sklad York. Osnovni kapital SDH se bo z dobrih 260 milijonov evrov povečal za 41,6 milijona evrov na nekaj manj kot 302 milijona evrov.

Na finančnem ministrstvu so zapisali le, da je namen dokapitalizacije zagotavljanje sredstev SDH za izvajanje aktivnosti, povezanih z uresničevanjem strategije turizma in v povezavi s sprejetim letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022.

Ob tem mora SDH v skladu z današnjim sklepom vlade v štirih mesecih po pridobitvi katerekoli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotoviti izvedbo forenzične preiskave poslovanja tako te družbe kot tudi njenih odvisnih družb, in sicer za obdobje desetih let pred nakupom.

Dokapitalizacija se bo izvedla z izdajo največ 24.922 navadnih imenskih nematerializiranih kosovnih delnic po emisijski vrednosti 1669,1704223 evra za delnico. Znesek v višini 41,6 milijona evrov bo država vplačala v obliki denarnega vložka, je sklenila vlada. Po novem bo država v SDH imela delež v nominalni vrednosti 301,8 milijona evrov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je medtem na Twitterju izrazil zadovoljstvo, da "imamo za uveljavljanje predkupne pravice širok političen konsenz". "Vlada je zagotovila temelj z dokapitalizacijo SDH. Verjamem, da se bo zgodba odvila v pravo smer in bomo pripeljali do prestrukturiranja Save na način, da bo to dobro za turizem, zaposlene in za Slovenijo," je še tvitnil.

Neuradno: Nadzorniki KAD zavrnili idejo uprave

V petek so nadzorniki Kapitalske družbe (KAD) sicer že odločali tudi o sporazumu s Slovenskim državnim holdingom (SDH) glede skupnega nakupa lastniškega deleža Save, ki je v lasti investicijskega sklada York.

Kot smo neuradno izvedeli, je nadzorni svet KAD idejo uprave o nakupu 43-odstotnega deleža v Savi zavrnil. Predlog naj bi padel zaradi nasprotovanja predstavnikov upokojencev (Boris Žnidarič in Mirko Miklavčič) ter predstavnika sindikatov (Ladislav Rožič). Preostali člani nadzornikov, ki prihajajo iz gospodarstva, pa naj bi idejo podprli. Nadzorniki KAD bodo danes ponovno razpravljali o morebitnem nakupu delnic Save.

Portorož doživetja Sava turizem
Novice Prestige bi v Savo vložil 200 milijonov evrov

Sava zanima Madžare

Najverjetnejši kupec deleža Save, ki je v lasti sklada York, je madžarsko podjetje Prestige Tourism. Ta je z Yorkom že podpisal dogovor o nakupu, vendar morajo Madžari še počakati na SDH in KAD, ki imata predkupno pravico. SDH in KAD sta sicer že solastnika Save, imata 18,69- in 28,05-odstotni lastniški delež. 

Prestige je ob podpisu dogovora o nakupu tudi sporočil, da namerava v Savo vložiti 200 milijonov evrov.

Zdravko Počivalšek
Novice Zdravko Počivalšek: Ko to povem v tujini, me gledajo in ne verjamejo

Počivalšek bi Savo obdržal v "slovenskih rokah"

"Zagovarjam stališče, da SDH in Kapitalska družba uveljavita predkupno pravico, ampak ne iz razlogov, ki jih nekateri navajajo, da mora to ostati slovensko, ampak da bomo lahko v nadaljevanju izvedli prestrukturiranje Save," je v intervjuju za Siol pretekli konec tedna dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Sam tudi pričakuje, da bosta SDJ in KAD v okviru pravih možnosti, tudi v okviru reševanja predkupne pravice, poskušali konvertirati delež terjatev v lastništvo Save. "SDH ima teh terjatev za 46 milijonov evrov, Yorka pa samo od pet do šest milijonov," je dejal Počivalšek.

Po njegovih besedah je treba "tudi vedeti, da je bila Sava turizem zato, da je prestala to koronakrizo, deležna kar veliko državne pomoči. Pri njih je bilo unovčenih za 22,9 milijona evrov turističnih bonov, za nadomestilo fiksnih stroškov pa so dobili 9,3 milijona evrov."

DZ prihodnji teden na izredni seji o prodaji Save Madžarom
DZ bo v ponedeljek zasedal na izredni seji na temo prodaje deleža sklada York v družbi Sava Madžarom, ob tem bo odločal tudi o predlogu priporočila vladi, naj kot skupščina Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe zagotovi povečanje njunega deleža v Savi.
Predlagatelji seje opozicijske LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanska skupina nepovezanih poslancev se bodo tako na seji vnovič zavzeli za to, da vlada kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) doseže uveljavitev predkupne pravice.
Vlagatelji za sklic izredne seje ob tem DZ predlagajo sprejetje priporočila vladi, naj kot skupščina SDH in Kapitalske družbe (Kad) zagotovi povečanje njunega deleža v Savi, pri tem pa zasleduje cilj konsolidacije državnega premoženja v turizmu, kot je to storila v primeru odkupa lastniškega deleža v Termah Olimia.
Novice Kaj bo država storila z odkupom deleža Save Turizma? #video
Ne spreglejte