Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
14.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

6

Natisni članek

dražba garažna hiša Osebne finance garaža parkirišča Ljubljana

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 14.50

6 let, 7 mesecev

Na Viču bo na dražbi na prodaj 19 garaž, za katere se ne ve, čigave so

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

6

Garaže na Jamovi cesti | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Prebivalci ljubljanskega Viča, ki vsakodnevno izgubljajo čas z iskanjem parkirnega mesta, si lahko oddahnejo. Na dražbi se lahko potegujejo za nakup garaže na Jamovi cesti. Ker so garaže zasedene in zaklenjene, bo moral novi lastnik vanje vdreti in zamenjati ključavnice. Morda ga čaka celo bogato presenečenje.

Stečajna upraviteljica Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) Melita Butara zbira nezavezujoče ponudbe za nakup 19 garaž in 17 skupnih prostorov v treh garažnih hišah na Jamovi cesti na Viču.

Čeprav so garaže v neposredni bližini Interspara zaklenjene in zasedene, se tudi po štirih letih ne ve, čigave so. V zemljiški knjigi je sicer kot njihov lastnik vpisan GPG, a v otvoritveni bilanci ob začetku stečajnega postopka garaže niso bile zabeležene kot premoženje propadlega grosupeljskega gradbinca. To so ugotovili šele pozneje, pove Butara.

Javni poziv ni obrodil sadov

Kljub javnemu pozivu v časopisu in dvakratnim pozivom uporabnikom na vrata njihovih garaž so le redki predložili dokumente, s katerimi so izkazali lastništvo oziroma jim je bila priznana izločitvena pravica.

Stečajna upraviteljica Gradbenega podjetja Grosuplje Melita Butara poudarja, da omenjene garaže niso edine nepremičnine, ki niso vpisane med premoženje GPG, je pa podjetje vpisano kot  lastnik v zemljiški knjigi. "Še vedno se za okoli tisoč nepremičnin ne ve, čigave so," pravi. | Foto: Ana Kovač Stečajna upraviteljica Gradbenega podjetja Grosuplje Melita Butara poudarja, da omenjene garaže niso edine nepremičnine, ki niso vpisane med premoženje GPG, je pa podjetje vpisano kot lastnik v zemljiški knjigi. "Še vedno se za okoli tisoč nepremičnin ne ve, čigave so," pravi. Foto: Ana Kovač

Butara meni, da garaže imajo lastnike. Zakaj se ne javijo na poziv in jih vpišejo v zemljiško knjigo, ne ve, lahko pa špekulira.

"V teku stečajnega postopka smo ugotovili, da se marsikateri lastnik noče vpisati v zemljiško knjigo zaradi dolgov in upnikov, ki mu visijo nad glavo. Z vpisom lastninske pravice bi mu to premoženje odvzeli. Tudi takšni primeri so," pojasnjuje in hkrati dopušča možnost, da gre morda za ostarele lastnike, ki garaž sploh ne uporabljajo več.

Potencialni kupci morajo v nezavezujočih ponudbah zapisati, koliko so pripravljeni ponuditi za posamezno nepremičnino ali vse nepremičnine skupaj. | Foto: Matej Leskovšek Potencialni kupci morajo v nezavezujočih ponudbah zapisati, koliko so pripravljeni ponuditi za posamezno nepremičnino ali vse nepremičnine skupaj. Foto: Matej Leskovšek

Novi lastnik bo moral na lastne stroške vdreti v garažo

Ker so garaže zasedene in zaklenjene, bo moral potencialni kupec na lastne stroške vanje vdreti in zamenjati ključavnice.

Po vpisu v zemljiško knjigo bo kupec postal lastnik garaže in bo lahko vstopil v objekt, razloži Butara, ki sicer predvideva, da gre za večinoma prazne garaže ali garaže, napolnjene z neuporabnimi stvarmi.

Potencialni kupci morajo v nezavezujočih ponudbah zapisati, koliko so pripravljeni ponuditi za posamezno nepremičnino ali vse nepremičnine skupaj. Izhodiščna cena ni določena, prednost pa bo imel ponudnik, ki bo podal ponudbo za vse nepremičnine skupaj. Zbiranje ponudb se izteče v sredo, po besedah stečajne upraviteljice pa do zdaj ni prejela še nobene.

Cena bo postavljena po prejemu ponudb

Na podlagi prispelih ponudb bo stečajna upraviteljica postavila izklicno ceno za omenjene nepremičnine in ni dolžna skleniti pogodbe z nobenim ponudnikom. "Ponujene vrednosti so lahko bistveno nižje od naših pričakovanj. Če bodo ponujene vrednosti dosegle ocenjene vrednosti garaž v primerljivem območju, pa se lahko odločim za neposredno prodajo," pojasnjuje Butara. Koliko bi bila primerna ponujena cena, Butara ni želela odgovoriti.

Prodajalec na največjem slovenskem nepremičninskem portalu želi za 11 kvadratnih metrov veliko garažo na Jamovi cesti iztržiti 6.500 evrov. | Foto: Matej Leskovšek Prodajalec na največjem slovenskem nepremičninskem portalu želi za 11 kvadratnih metrov veliko garažo na Jamovi cesti iztržiti 6.500 evrov. Foto: Matej Leskovšek

Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) namreč določa, da če vrednosti premoženja ni mogoče oceniti na podlagi primerljivih tržnih cen, mora stečajni upravitelj objaviti nezavezujoče zbiranje ponudb za pridobitev informacij, ki so pomembne za presojo najugodnejših pogojev prodaje.

Nezavezujoče zbiranje ponudb je javno vabilo za dajanje ponudb, pri katerem izhodiščna cena ni določena in je obveznost stečajnega dolžnika skleniti pogodbo s ponudnikom, ki ponudi najvišjo ceno, izključena, še pravi zakon.

Koliko sploh znaša tržna cena?

Na največjem slovenskem nepremičninskem portalu nepremicnine.net smo našli le eno garažo v omenjenih objektih na Jamovi cesti. Prodajalec želi za 11 kvadratnih metrov iztržiti 6.500 evrov.

Garaže na Jamovi cesti | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Bo pa 16. junija na ločeni dražbi na voljo ena izmed kletnih garaž v enem izmed teh objektov. Ta bo potekala z zniževanjem izklicne cene, ki je postavljena pri 12.500 evrih. To pomeni, da bodo udeleženci na sami dražbi predlagali, koliko manj so pripravljeni odšteti za garažo. Tisti, ki bo ponudil največ, bo garažo lahko kupil. Varščina znaša 1.200 evrov.

GPG zemljiškoknjižni lastnik tisoč objektov, za katere se ne ve, čigavi so

Butara še poudarja, da omenjene garaže niso edine nepremičnine, ki niso vpisane med premoženje GPG, je pa podjetje vpisano kot  lastnik v zemljiški knjigi. "Še vedno se za okoli tisoč nepremičnin ne ve, čigave so," še sklene Butara.

Ne spreglejte