Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2012,
15.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

posojilo gospodarska kriza

Torek, 10. 1. 2012, 15.32

7 let, 2 meseca

Madžarska in EU o previdnostnem posojilu 20. januarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Glavni madžarski pogajalec z Mednarodnim denarnim skladom in EU Tamas Fellegi se bo 20. januarja v Bruslju sešel s predstavniki EU.

Kot je sporočil predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna Amadeu Altafaj Tardio, je datum srečanja določil Rehn sam.

Sestanek še ne pomeni uradnega začetka pogovorov o posojilu Da se je evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve pripravljen sestati s Tamasom Fellegijem, je Evropska komisija sporočila že pred dnevi. Sestanek Fellegija in predstavnikov EU pa sicer še ne pomeni uradnega začetka pogovorov o posojilu Madžarski.

Neodvisnost madžarske cenralne banke predpogoj za odobritev finančne pomoči Rehn je v ponedeljek poudaril, da glavni pogoj za odobritev kakršnekoli finančne pomoči Budimpešti ostaja neodvisnost madžarske centralne banke. "To bo ena od zadev, ki bodo predstavljale predpogoj," je zatrdil komisar.

Fellegi je sicer že od ponedeljka v Washingtonu, po pojasnilih madžarske ambasade v ZDA pa bo tam ta teden opravil več pogovorov glede posojila.

Fellegi naj bi se s prvo damo IMF Christine Lagarde po nekaterih podatkih sestal v sredo, bo drugih pa v četrtek.

Legardova se bo sestala tudi s Sarkozyjem in Merklovo Lagardova se bo sicer v sredo v Parizu sestala s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, tema pogovorov pa bo mednarodna gospodarska situacija. Danes pa bo prva dama IMF v Berlinu obiskala nemško kanclerko Angelo Merkel.

Madžarska si prizadeva za od 15 do 20 milijard evrov vredno posojilo Madžarska si želi z IMF in EU čim prej doseči dogovor o finančni pomoči, in sicer si prizadeva za od 15 do 20 milijard evrov vredno posojilo v okviru t.i. stand-by aranžmaja, ki bi se aktiviralo le po potrebi.

Pogajanja o previdnostnem posojilu so že stekla, a sta jih IMF in EU zaradi sprejetja zakona, ki naj bi spodkopal neodvisnost madžarske centralne banke, decembra prekinila.

Madžarski premier Viktor Orban je pred dnevi ubral bolj spravne korake in napovedal, da se je Madžarska pripravljena o posojilu pogovarjati brez v naprej postavljenih pogojev.

Ne spreglejte